Oppositieleider Kemal Kılıçdaroğlu en huidig president Erdogan. Photo News

Oppositieleider Kemal Kılıçdaroğlu en huidig president Erdogan. Photo News

Uncategorized

Corsicaanse separatist Yvan Colonna in gevangenis vermoord door moslimextremist

Carl Deconinck

Maandagochtend overleed de Corsicaanse separatist Yvan Colonna nadat hij werd aangevallen door een medegevangene. De gebeurtenissen zorgden voor veel ophef op Corsica en er braken zware rellen uit. De dader blijkt een extremistische moslim te zijn.

Na de aanval op Colonna ontstond er een storm van protest op het eiland. Veel Corsicanen houden de Franse autoriteiten medeverantwoordelijk voor de aanval op de nationalist, die ondanks verschillende verzoeken daartoe niet werd overgebracht naar een gevangenis op Corsica. Colonna zat een levenslange gevangenisstraf uit voor de moord op de gouverneur van Corsica in 1998. Hij kon zich nog 5 jaar verborgen houden, maar werd in 2003 gevonden.

Op 2 maart werd hij door een Kameroense islamist, Elong Abé, die vastzit vanwege terroristische misdrijven, in elkaar geslagen. Islamitisch radicalisme is een veelvoorkomend probleem in Franse gevangenissen. Colonna zou de islamitische profeet Mohammed hebben beledigd. Volgens de Franse krant Libération werd Colonna op de grond gegooid, zette de islamist zijn voet op diens keel en trok hij een plastiek zak over zijn hoofd. Het duurde bijna 10 minuten voordat de bewakers ingrepen. Colonna raakte in een coma en werd overgebracht naar een ziekenhuis om behandeld te worden. Daar stierf hij maandagavond.

Extreemlinkse nationalisten

Door de moord kan het nationalistische vuur weer worden aangewakkerd. Er zijn al wekenlang hevige protesten in Corsica en de eisen om meer autonomie klinken steeds luider. Colonna werd door nationalisten al als een held beschouwd en nu kan hij helemaal uitgroeien tot een martelaar. Nationalistische partijen hebben al de absolute meerderheid in het regionale parlement. Het extreemlinkse Front de libération national de la Corse dreigde al om opnieuw de wapens op te nemen. Jonge militanten hielden zich de laatste jaren gedeisd, maar ze bleven geweld uitoefenen tegen de politie, in de stijl van Antifa en Black Block.

Frans minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zei al dat Frankrijk bereid is om te praten over meer autonomie. Maar dan moet de rust wel eerst terugkeren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Corsicaanse separatist Yvan Colonna in gevangenis vermoord door moslimextremist”

Plaats een reactie

Delen