Jurgen Ceder: "De splitsing is misschien dichterbij dan we denken"

De Croo en Lalieux. BelgaImage

Uncategorized

De Standaard overweegt om geen vleesrecepten meer te publiceren

Redactie PAL

De Standaard denkt na over het plan om geen vleesrecepten meer te publiceren in haar krant, de magazines of op haar website. Dat werd duidelijk in de podcast ‘Groot Gelijk’ met journalisten Jan-Frederik Abbeloos en Eva Berghmans. Volgens hoofdredacteur Karel Verhoeven moet er zeker over worden nagedacht.

“Moet De Standaard een voortrekkersrol opnemen in de plantaardige revolutie en resoluut kiezen om vlees te bannen uit recepten?”. Die vraag wordt opgeworpen in de podcast van de krant.

“Er zit een duidelijk evolutie in ons eetpatroon, wat ook blijkt uit onderzoek.”, klinkt het bij Abbeloos. “Binnen honderd jaar kan het goed zijn dat iedereen vegetariër is, en de vraag is dan hoe dat moet begeleid worden.” Daarnaast zou het ook steeds meer aanvaard worden om zonder vlees door het leven te gaan. Volgens Marjan Justaert, de host van de podcast, werden vegetarische mensen vroeger namelijk vaak als linkse geitenwollen sokken afgeschilderd.

Dat is volgens Abbeloos nu het geval niet meer. “Ik denk dan bijvoorbeeld aan Zuhal Demir (N-VA) die haar dochter vegetarisch opvoedt.” Toch is het voor veel mensen nog allesbehalve evident. “Vorige week kwam het nieuws naar buiten dat op de Gentse Feesten de helft van de kraampjes vegetarisch zouden zijn, en dat zorgde toch voor enorme heisa.” Berghmans sluit zich daarbij aan. “Heel die discussie wordt snel zeer beladen, bijna identitair zelfs.

Elitair

Ook Hendrik Dierendonck, die met zijn slagerij probeert om de impact van vlees op de omgeving zo laag mogelijk te houden, stelt dat er een duidelijke verschuiving is in het eetpatroon van de Vlaming. Er wordt vandaag namelijk meer belang gehecht aan de kwaliteit en de oorsprong van het vlees dan vroeger.

“Ik vind dat soort vlees heel elitair.”, klinkt het bij Bergmans. “Hoewel ik het toejuich dat er alles aan gedaan wordt om de impact te minimaliseren, blijft het een feit dat vlees een inefficiënte manier is om onszelf te voeden.” Volgens Berghmans is het veel beter om al de ruimte en grondstoffen die dieren nodig hebben te gebruiken om plantaardige alternatieven te voorzien.

Geen vleesrecepten meer?

“Ik stel mezelf soms de vraag of we wel genoeg onze verantwoordelijkheid nemen.”, aldus hoofdredacteur Karel Verhoeven. “Recepten hebben iets normatief. Recepten zeggen ‘dit is goed om te koken’ of ‘dit is wat we graag eten’ en hebben een voorbeeldfunctie met impact.” Daarom moet de krantenredactie er volgens hem over nadenken in welke richting ze die impact willen sturen. “Daarom discussiëren we daar wel heftig over.”, besluit Verhoeven. Of er effectief geen recepten met vlees meer zullen worden gepubliceerd is nog niet beslist.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




34 gedachten over “De Standaard overweegt om geen vleesrecepten meer te publiceren”

  1. Steken ze de morgen naar de kroon als meest WOKE krant? Onmogelijk, eens benieuwd hoe deze NOG een stap verder zullen gaan!
    GROEN haalt de kiesdrempel niet meer, en toch stopt dit soort gekkigheid niet meer?!?

  2. Teveel veggie eten is blijkbaar slecht voor de gezondheid.
    Bij deze personen is blijkbaar een deel van hun hersencellen verdwenen.
    Ik raad ze een bezoek bij een specialist aan.

  3. Gelukkig hgeb ik al jaren (sinds het verdwijnen van het AVV-AVk logo) geen abonnement meer op die linkse krant.Misschien werden vroeger vegetariers als linkse geitewollen sokken dragers aanzien, nu wordt dit bevestigd en gepromoot diir een likse krant die het lef heeft om zich een kwaliteitskrant te noemen.

  4. Dierendonck? Nomen Est omen.
    Als De Standaard vindt dat ze nog lezers teveel heeft moet men inderdaad alle vleesrecepten uit de rubrieken bannen, want die krant praat nu toch al vegetariërs en veganisten naar de mond. Kwaliteit en herkomst van het vlees voorop stellen is “elitair”, dus ook al verwerpelijk. De Gentse groen-rood-blauwe kuren in dit debat als referentie nemen is ook veelzeggend. Wie voorbeelden verzamelt van pocowoko gedrag vindt in dit artikel genoeg om de ergernis te voeden (recepten hiervoor in onze MS-media).

  5. Hoe gek wil je het hebben , een slager die komt vertellen dat het te gek is dat we vlees eten , wat een woke man moet dat zijn die ons gaat vertellen dat hij liever geen lekkere steaks meer verkoopt .
    De standaard lees ik ook nooit meer en zal voortaan heerlijk import vlees uit zuid Amerika of Spanje eten , puur natuur , goed te betalen , harstikke gezond .
    Niemand zal mij voorschrijven wat ik eet , misschien alleen de dokter .
    Het wordt een bangelijke wereld als de overheid en de media gaan beslissen wat wij eten

  6. Net zoals in Gent gaan de extremisten beslissen voor de 90 procent mensen die dit niet willen.
    Toon deze klojo”s dat ze niet moreel superieur zijn en zeg je abonnement op.
    De Standaard is er enkel nog voor losers en lege, pretentieuze egotrippers met een poco dikkenek.

  7. Die gaan dus ook al de woke-milieutoer op.
    Hoe zeer ’t hen ook mag spijten, we zijn en blijven om- en carnivoren. Vanuit de medische wetenschap komen er geregeld berichten dat een zuivere vegetarische/veganistische voeding niet alle nodige voedingselementen in voldoende mate bevat. Bijsturen met voedingssuplementen kan goed uitkomen voor de pseudo-pharma industrie maar is niet voor iedereen betaalbaar om nog niet te spreken van wat er allemaal nadelig vrijkomt bij productie/bijkomend ingestoken wordt.
    Waarom vinden trouwens kranten – net zoals de VRT – dat zij moeten beslissen wat we gaan eten, zelfs hoe en wat we mogen denken?

    Anderzijds : beter geen vlees dan het halal-gedoe dat ons willens-nillens stiekem letterlijk door de strot geramd wordt.

  8. De Standaard is een krant voor pseudo-intellectuelen geworden, zeer links politiek gekleurd en het woke-gebeuren genegen. De burgers manipuleren om weinig of geen vlees meer te eten. Triestige evolutie van de redactie.

  9. verstandige mensen zoeken al lang geen reepten meer in “de schandaert ” en lezen die poco vod niet meer . dus ze doen maar . maar dan zonder subsidies . overleven met het geld van hen die nog geld veil hebben voor die zever .

  10. De standaard was vroeger een kwaliteitsblad, nu is het een links experimenteel vodje geworden. De mens is een omnivoor, ttz hij/zij eet alles. Carnivoren eten bij hun steak/kip steeds wat groenten, of het frieten of een slaatje zijn, zelfs in de natuur zal een kat eerst de ingewanden van een vogel eten omdat daar zaden en plantaardig voedsel inzit en ze zo haar dieet ermee aanvult. Vegetariërs zijn echter fundamentalistisch en eten dus helemaal geen vlees, geen enkele compromis is mogelijk, dus moeten ze met allerlei (ongezonde) supplementen hun voeding aanvullen. Voor mijn part geen enkel probleem. Wanneer wordt het wel een probleem als een zwaar gesubsidieerde krant een minderheid , wat vegetariërs zijn en zeker met de halal bevolking die er nu bij moest komen, haar levenswijze door de strot van de meerderheid gaat forceren. En kom aub niet af met dierenleed, had een fris jong kropje sla dan evenmin recht om groot te worden en te bloeien? Of je nu een steak of sla eet, je hebt een levend iets van deze planeet vermoord. Kunnen die linkse nu eens niet verkroppen dat er ook andere mensen zijn met andere meningen en dat deze niet manu militari hun linkse mening willen opgelegd krijgen? En als een door belasting geld gesubsidieerde krant daar dan nog in meegaat, loopt het helemaal verkeerd met ons beleid.

  11. we staan vóór de BBQ tijd en de groenen willen ons de les spellen.Eerst de salariswagen,dan de kernreactoren en nu onze côte a l’os,.Feitelijk zijn die groenen niet zot,wij zijn onnozel om voor hen te kiezen en de standaard te kopen,ik niet.Verhoeven moet eens naar de kapper gaan,de hippie tijd voor zestigers is voorbij.

  12. Uiterst triestige evolutie van DS, het blad dat elke dag de Vlaming verraadt, het dagblad dat neutraliteit niet meer kent en elke dag linkser en linkser en woker wordt en slippedrager van het Vivaldi misbaksel . Het dagblad waarin Lange Wapper Reynebeau het genoegen heeft zijn misprijzen en aangeboren aversie tegen sommigen elke week ten toon mag schrijven en zelfs in DSLetteren zijn hersenschimmen ongebreideld mag laten botvieren . Mijn laatste abonnement is gelukkig ten einde.

  13. Bestaat de standaard nog?
    Van nature uit zijn de mensen omnivoren (fruit en vlees) in het begin was er zelfs geen sprake van groenten; brood en andere gecultiveerde producten. Ons lichaam is nog steeds niet aangepast aan een andere levenswijze (genetica). Trouwens het cultiveren van groenten kost veel land en water zeker op de hudige manier.
    Dat mensen vegetarisch willen zijn is hun keuze, maar het opdringen van keuzes is verkeerd.
    De laaste jaren wordt het verwacht/verplicht om vegetarier; trans???; groen te zijn omdat dit in het politieke plaatje past.

    Laat de mensen hun eigen keuze en stop met het opdringen van eigen meningen (frustraties). Europa begint meer en meer op een dictatuur te lijken.

    Wanneer gaan de (mainstream)media nog eens echt neutraal nieuws verpreiden want nu laten ze hun agenda bepalen door de multnationals en de politiek.

Plaats een reactie

Delen