N-VA-voorzitter Bart De Wever. Photonews

N-VA-voorzitter Bart De Wever. Photonews

Uncategorized

De Wever wil niet twee, maar vijf kerncentrales openhouden: “Energie is een te groot geopolitiek wapen geworden”

Van de redactie

N-VA-voorzitter Bart De Wever pleit ervoor om niet twee, maar vijf kerncentrales langer open te houden dan voorzien. Dat zegt hij in een interview met De Zondag.

De Wever pleitte er al een hele tijd voor om de volledige kernuitstap terug te draaien en de twee jongste kernreactoren alsnog langer open te houden dan 2025. Door de Russische inval in Oekraïne zal er echter meer nodig zijn, zegt de N-VA-voorzitter. 

“Energie is een te groot geopolitiek wapen geworden”, zegt De Wever. “Het is oorlog, hé. Ook ik heb mijn standpunt verruimd: we moeten zoveel mogelijk kerncentrales openhouden, dus niet alleen de jongste twee. (…) De oudste twee zijn wellicht versleten, maar, indien veilig, moeten de vijf andere wel openblijven”, klinkt het. 

Schuld van groene politiek

Volgens de N-VA-voorzitter kan ons land het zich niet veroorloven om nog afhankelijker te worden van gas, waarvan Rusland een belangrijke exporteur is. “Waarom zijn we zo afhankelijk geworden van Rusland? Door de groene politiek: geen kernenergie meer, geen fossiele brandstoffen meer, alleen nog hernieuwbare energie. Gevolg: onze eigen productie zakt. In mijn ideale wereld gaan we naar een mix van vijftig procent nucleair en vijftig procent hernieuwbaar“, aldus De Wever die niet mals is voor Groen.

“Elke keer Tinne Van der Straeten (de Groene minister van Energie, red.) haar plannen uit de doeken doet, denk ik: wie begrijpt die nog en, vooral, wie gelooft die nog?”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




10 gedachten over “De Wever wil niet twee, maar vijf kerncentrales openhouden: “Energie is een te groot geopolitiek wapen geworden””

  1. Waar was de NVA destijds toen ze nog in de federale regering zaten? Toen was afhankelijkheid van gas geen issue. Wat hebben ze toen gedaan om de kernuitstap te stoppen? Juist ja….NIETS.

  2. Zeer juist de wever maar nergens verwijs je dat je achter het Vlaams Belang loopt die dit al lang verklaren, die noem je dan ‘paljas’ en extreem rechts maar na 1 miljoen coronadoden door links, nu weer vele doden door links rusland spreek je niet over extreem? Maar een betalende LEZ zone in Antwerpen voor voertuigen terwijl de scheepvaart extreem vervuilender is niet moet betalen, dat noem ik extreem hypocriet.

  3. 50 % hernieuwbaar is veel te hoog gegrepen. Dit is gewoon onhaalbaar, al zet men op de Vlaamse zandbanken een woud van windmolens of verplicht men op ieder dak zonnepanelen te leggen. Gedurende hooguit 20 % van de tijd produceren de windmolens elektriciteit en tijdens de nacht produceren de zonnepanelen ook niets. Het geheel is onrendabel en draait enkel op subsidies, die de consument uiteindelijk mag betalen.
    Het gehele kerncentralenpark dient gewoon verder te werken. Wat is het leeftijdsverschil tussen de zogenaamd jonge en oude kerncentrales? Een 10-tal jaar op 50 jaar. Onbenullig onderscheid. Sinds wanneer zijn politici bekwaam in dergelijke zaken?

Plaats een reactie

Delen