Melissa Depraetere (Belga)

Uncategorized

Depraetere (Vooruit) wil notariaat hervormen: “Concurrentie verhogen en prijs drukken”

Wannes Neukermans

Vooruit-fractieleidster Melissa Depraetere wil het notariaat fors hervormen. Daar pleit ze voor in Knack. Het maximum aantal toegelaten notarissen moet volgens haar op de schop om de prijzen te drukken. Ze vindt dat de plannen van justitieminister van Quickenborne (Open Vld) nog niet ver genoeg gaan.

Eerder dit jaar stelde minister van Justitie Vincent Van Quickenborne zijn plannen voor om het notariaat grondig te hervormen. De notariskosten bij de aankoop van een woning zullen zo met gemiddeld 25 procent dalen, goed voor “de belangrijkste hervorming van het notariaat van de laatste 70 jaar”, klopte de minister zich op de borst. Voor Depraetere, fractieleidster voor Vooruit in de Kamer, mag het een stap verder gaan. “Ik wil aan minister Van Quickenborne een duidelijk signaal geven dat met deze kleine hervorming zeker niet alle problemen opgelost zijn”, verklaarde ze in een interview met Knack.

Verdienen meer dan premier

De enge toegang tot de notarisopleidingen mag van Depraetere verruimd worden. Er moet volgens haar ook geen maximaal aantal toegelaten notarissen zijn. Een vrije markt dus, die de onderlinge concurrentie zal verhogen, waardoor notarissen automatisch hun prijzen zullen moeten verlagen. Een andere manier om een lagere prijs te bekomen, is volgens Depraetere door de honoraria los te koppelen van de vastgoedprijzen. Bovendien wil ze een online prijsvergelijker lanceren, naar analogie van de energie-of telecomsector. Tot slot moet er voor het Kamerlid meer controle komen op de beroepsgroep, met tuchtsancties die kunnen gaan tot de ontzetting uit het ambt.

De kritiek op de voorstellen luidt dat het de rendabiliteit van notarissen zou doen kelderen. “Lachwekkend”, aldus Depraetere. Ze verwijst daarvoor naar een studie van KUL-econoom Frank Verboven waaruit blijkt dat de tarieven voor vastgoed in ons land bij de hoogste in Europa zijn en de winstmarges rond de 30 à 40 procent schommelen. “Geen enkel ander vrij beroep komt nog maar in de buurt. Notarissen behoren bij de best verdienende burgers. Veel van hen verdienen meer dan de premier”, besluit ze.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Depraetere (Vooruit) wil notariaat hervormen: “Concurrentie verhogen en prijs drukken””

Plaats een reactie

Delen