Donald Trump dient klacht in tegen Hillary Clinton wegens vermeende leugens over banden met Rusland

Voormalig Amerikaans president Donald Trump. Shutterstock

Uncategorized

Donald Trump dient klacht in tegen Hillary Clinton wegens vermeende leugens over banden met Rusland

Carl Deconinck

Voormalig Amerikaans president Donald Trump heeft gisteren een klacht ingediend tegen Hillary Clinton omdat ze volgens hem “kwaadwillig een vals narratief heeft verspreid dat haar Republikeinse opponent zou samenwerken met een vijandig land”. Trump eist een fikse schadevergoeding.

Trump beweert dat Clinton een verhaal heeft uitgevonden en een schandaal heeft gefabriceerd met de bedoeling om zijn campagne te beschadigen. “In de aanloop van de verkiezingen van 2016 orkestreerden Hillary Clinton en haar handlangers een ondenkbaar plot, een die het geweten schokt en een belediging is voor de democratie in dit land”, klinkt het in de aanklacht. “Door samen te spannen verzonnen de beklaagden een vals verhaal dat hun Republikeinse tegenkandidaat zou samenwerken met een vijandig land. De acties die ze ondernamen in hun plan, het vervalsen van bewijs, het misleiden van politie en justitie en het misbruiken van toegang tot gevoelige informatie, zijn zo schokkend, subversief en ontvlambaar dat zelfs het Watergate-schandaal er maar bij verbleekt.”

De handlangers waarvan sprake zijn onder meer haar campagneteam, de Democratische partij (DNC), advocatenkantoor Perkins Coie, advocaten Michael Sussmann, Marc Elias, voormalig DNC voorzitter Debbie Wasserman-Schultz, Jake Sullivan, John Podesta, Fusion GPS, voormalig FBI-directeur James Comey, voormalig FBI-agenten Peter Strzok en Lisa Page, en voormalig vicedirecteur van de FBI Andrew McCabe.

“Vals schandaal”

“Het valse schandaal was erop gericht om een ongegrond federaal onderzoek te veroorzaken en een gekte bij de media in gang te steken”, zo staat te lezen in de aanklacht. “Het plan werd bedacht, gecoördineerd en uitgevoerd door hoge functionarissen bij het campagneteam van Clinton en de Democratische partij, inclusief de kandidate zelf, die de eigen betrokkenheid verborgen via een muur van derde partijen.”

Clinton was volgens Trump “verblind door politieke ambitie” en was bereid om “zijn leven en zijn politieke carrière te vernielen en de verkiezingen van 2016 te vervalsen”. Toen dat niet lukte en Trump toch de verkiezingen won, verschoven ze de aandacht naar het ondergraven van de geloofwaardigheid van zijn regering. “Erger nog, de beklaagden bleven hun gemene leugens verspreiden, tot op vandaag, en ze publiceren bewezen onwaarheden met de bedoeling dat Trump nooit meer verkozen raakt.”

Toen Trump nog president was, stelde minister van Justitie Bill Barr een speciaal onderzoeker, John Durham, aan om de zaak te onderzoek. Die is nog altijd bezig met dat onderzoek en bracht al nieuwe elementen aan het licht. Zo bewees hij dat het team van Clinton een techbedrijf betaalde om Trump te bespioneren, zowel in zijn Trump Tower als in het Witte Huis zelf. Ook veel Democratische kiezers denken dat er iets aan de hand is en willen een onderzoek.

Volgens Trump overtraden Clinton en haar handlangers een reeks van wetten en maakten ze zich schuldig aan afpersing, chantage en het hinderen van het gerecht. Hij eist dan ook hoge bestraffende en compenserende schadevergoedingen. Hij eist bijvoorbeeld dat ze zijn gemaakte gerechtskosten terugbetaalt. Die lopen op tot 24 miljoen dollar. Alle kosten en vergoedingen samen zouden kunnen oplopen tot meer dan 70 miljoen dollar. Trump wil een proces met een jury.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Donald Trump dient klacht in tegen Hillary Clinton wegens vermeende leugens over banden met Rusland”

  1. Als deze zaak kan behandeld worden voor volgende verkiezingen, is zijn winst 200% gegarandeerd! Je zal zien welke van de pot gerukte vertraging operaties er zullen opduiken komende maanden!

Plaats een reactie

Delen