De Duitse federale politie doorzocht afgelopen dinsdag de woningen van honderden mensen doorheen het hele land. Ze worden ervan beschuldigd politici online te hebben beledigd bij de voorbije verkiezingen. Ze zouden zich daarbij schuldig gemaakt hebben aan “haatzaaien”.
Rechercheurs viseerden “beledigingen en haat” tegen politici op diverse sociale mediaplatformen tijdens de voorbije verkiezingen. Ze hielden meer dan 600 berichten tegen het licht. “De berichten werden gecontroleerd op criminele inhoud”, zo lieten de federale recherche in Wiesbaden en het openbaar ministerie van Frankfurt in een gezamenlijke mededeling weten.
“De vrijheid van meningsuiting bereikt zijn grenzen als het gaat om laster, belediging en bedreiging. Met de actiedag maken we duidelijk dat iedereen die haatberichten plaatst, moet verwachten dat de politie daarna voor de deur staat”, aldus Holger Münch, voorzitter van de Duitse federale recherche. De bewuste berichten zouden beledigingen tegen bekende politici in de Bondsdag bevatten, waarvan twee derde gericht was tegen vrouwelijke volksvertegenwoordigers. Langs de andere kant zouden de berichten valse rapporten en valse citaten bevatten “die geschikt lijken om de getroffenen te belasteren en in diskrediet te brengen”.
Gevaar voor de democratie
“Deze actiedag illustreert de mate waarin functionarissen en gekozen functionarissen worden beledigd, belasterd en bedreigd op het internet. Om te voorkomen dat de terugtrekking van de getroffenen een niveau bereikt dat de democratie in gevaar brengt, vervolgen we consequent deze misdaden”, verklaarde de Hessische procureur-generaal, Torsten Kunze.
In het voorjaar van 2021 herzag men in Duitsland het Wetboek van Strafrecht. Beledigingen, laster en laster van personen uit de politiek worden daardoor strenger bestraft. De bevoegde autoriteiten hoeven niet meer te wachten op strafrechtelijke verzoeken van de betrokkenen in bijzonder ernstige gevallen, maar kunnen ambtshalve ingrijpen omwille van het bijzondere publiek belang bij strafrechtelijke vervolging.
Duitsland heeft een bijzondere kijk op wat een “gevaar voor de democratie” precies inhoudt. Zo houden de inlichtingendiensten toezicht op de populaire oppositiepartij Alternative für Deutschland. Dit omdat de partij “een verdachte entiteit” zou zijn. Daarmee hebben de binnenlandse inlichtingendiensten een vrijkaart om de nationalistische partij “te surveilleren”. De voorzitter van de binnenlandse veiligheidsdienst noemde die beslissing “een mooie dag voor de democratie”.