Duitse socialisten winnen fors in regionale verkiezingen van Saarland

Anke Rehlinger. Shutterstock

Uncategorized

Duitse socialisten winnen fors in regionale verkiezingen van Saarland

Carl Deconinck

De sociaaldemocratische SPD van Duits bondskanselier Olaf Scholz heeft dit weekend een knap resultaat behaald in de deelstaatverkiezingen van Saarland. Zijn partij haalt er onder leiding van Anke Rehlinger 43,5 procent. De christendemocraten krijgen een electorale oplawaai en halen maar 28,5 procent.

Het was de eerste test voor de SPD sinds de partij in de nationale regering stapte. Op nationaal niveau nam de SPD enkele historische beslissingen. Ze gooide het roer inzake buitenlandse politiek om en brak met Rusland. Duitsland besliste ook om opnieuw te investeren in het leger en maakt daar enorme budgetten voor vrij, die lang ongezien waren. Het was dus uitkijken naar hoe de kiezer die beslissingen ziet en dat blijkt dus positief te zijn.

De SPD haalt de absolute meerderheid in Saarland, iets wat er zeldzaam is. De laatste keer dat een partij er de absolute meerderheid haalde, was in 1970. Bovendien wordt het Duitse partijpolitieke landschap steeds meer divers en komen er nieuwe politieke partijen bij. De christendemocraten van CDU zaten sinds 1999 onafgebroken in het bestuur van Saarland en verloren nu maar liefst 12 procentpunten. Kopman en zetelend minister-president Tobias Hans gaf aan dat er “persoonlijke gevolgen” vasthangen aan het resultaat en hij “verantwoordelijkheid zal nemen”. Waarnemers verwachten dat hij zal opstappen.

Kiesdrempel voor Die Grünen

Opvallend is ook het resultaat voor Die Grünen, die 4,99 procent van de stemmen halen. Dat is net onder de kiesdrempel van 5 procent. Ze kwamen amper 23 stemmen tekort om over die drempel te raken. Ook de liberalen van FDP struikelden over de kiesdrempel, zij haalden slechts 4,7 procent. De nationalisten van AfD haalden dan weer 5,7 procent en veroverden zo drie zetels. Het wordt de kleinste partij in het parlement van Saarland.

Tijdens deze verkiezing zouden veel 60-plussers, die normaal gezien eerder conservatief stemmen, gekozen hebben voor de SPD. Ook veel mensen die normaal voor het uiterst linkse Die Linke stemmen, kozen voor de SPD. Daardoor verdwijnen Die Linke uit het parlement van Saarland.

De volgende grote test voor de SPD worden de verkiezingen van Schleswig-Holstein op 8 mei en Noordrijn-Westfalen op 15 mei.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen