Duizenden mensen protesteren tegen uitbreiding abortuswet in Madrid

Foto: Twitter.

Uncategorized

Duizenden mensen protesteren in Madrid tegen uitbreiding abortuswet

Carl Deconinck

In Madrid vond afgelopen zondag een grote protestmars plaats tegen de linkse regering die de abortuswetgeving fors wil uitbreiden. De organisatie spreekt van 20.000 deelnemers. De regering houdt het op 9.000.

De linkse regering in Spanje wil dat de toegang tot abortus gegarandeerd wordt in publieke ziekenhuizen. Daar komt heel wat weerstand tegen. Yes To Life organiseerde een betoging tegen die plannen. Bij het protest verklaarden de betogers dat “abortus geen recht” is en eisten ze meer respect voor het leven. Een betoogster die samen met haar dochter aanwezig was, vertelde aan de media: “Er zijn alternatieven. Na een abortus is er altijd een trauma, maar daar spreekt men nooit over.”

In de betoging liepen mensen van allerlei slag mee. De opkomst was groot, maar de overheid en de organisatie spreken elkaar tegen over de exacte cijfers. De overheid beweert dat er 9.000 deelnemers waren, Yes To life zegt dat het er 20.000 waren.

(Lees verder onder de tweet.)

Gewetensbezwaren

De linkse regering werkt aan een hervorming waarbij alle publieke ziekenhuizen abortus aanbieden. Meisjes ouder dan 16 jaar die een abortus willen plegen, zullen geen toestemming van hun ouders meer nodig hebben. Volgens de minister van Gelijke Kansen, Irene Montero, zijn er “te veel obstakels die de volledige toegang tot deze rechten tegenhouden”. Ze verwijst daarbij naar ziekenhuizen die gewetensbezwaren inroepen tegen het doden van het ongeboren leven. Ook zijn er ziekenhuizen die geen abortus aanbieden omdat ze de middelen niet hebben om dat te doen.

De Spaanse regering wil dat elk ziekenhuis over specialisten beschikt om de procedure uit te voeren. Ze wil daarbij het recht op gewetensbezwaren verzoenen met “het recht van vrouwen om te beschikken over hun eigen lichaam”. Dat slaat op meisjes van 16 en 17 jaar. Die zullen geen toestemming van hun ouders meer nodig hebben. “Net zoals ze verantwoordelijk zijn om te werken en om seks te hebben, zijn ze ook verantwoordelijk om te beslissen over hun eigen lichaam.”

Volgens de vereniging van Spaanse artsen weigert een meerderheid van de gynaecologen en verloskundigen, werkzaam in de publieke sector, om abortussen uit te voeren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen