Eerste minister van Pakistan vol lof voor India dat westerse sancties naast zich neerlegt

Imran Khan, eerste minister van Pakistan. Shutterstock

Uncategorized

Eerste minister van Pakistan vol lof voor India dat westerse sancties naast zich neerlegt

Carl Deconinck

Imran Khan, de eerste minister van Pakistan, die normaal gezien erg vijandig staat tegenover aartsrivaal India, klinkt recent zeer positief over het buitenlands beleid van India. India is immers niet van plan om veel belang te hechten aan de westerse sancties tegen Rusland.

Kahn prees het “onafhankelijke buitenlandbeleid” van India, dat ruwe olie blijft importeren uit Rusland, tegen alle westerse maatregelen en sancties in. Daartoe zette het land een alternatief betalingssysteem met Rusland op poten. Indian Oil Corp, de grootste raffinaderij van India, kocht recent 3 miljoen vaten Russische olie. Hindustan Petrolium bestelde dan weer 2 miljoen vaten.

India is nochtans lid van Quad, een internationaal overleg tussen oorspronkelijk India, de Verenigde Staten, Japan en Australië, later uitgebreid met Zuid-Korea, Nieuw-Zeeland en Vietnam. Dat moet een internationaal tegengewicht bieden aan China. Toch blijft India nu olie invoeren. Imran Kahn is traditioneel een hevig criticus van het beleid van Modi, de eerste minister van India. Maar over het huidige buitenlandbeleid is hij wel positief. Volgens Kahn is het Indische beleid ook goed voor Pakistan.

Antiwesters sentiment

Doorgaans maakt het buitenlands beleid geen deel uit van de publieke toespraken van Kahn. Nu deelt hij echter openlijk wat hij aan de Europese diplomaten zou hebben geantwoord toen ze steun zochten tegen het agressieve Rusland. “Absoluut niet”, aldus Kahn, “want ze hebben het protocol doorbroken met dergelijke vraag.” Volgens Kahn heeft Pakistan niets te winnen bij de vraag van de Europese Unie. “We werden lid van de Amerikaanse oorlog tegen terreur in Afghanistan en verloren 80.000 mensen en 100 miljard dollar.” Eerder weigerde Kahn al om de Russische aanval tegen Oekraïne te veroordelen.

Mogelijk wil Imran Kahn de antiwesterse sentimenten in eigen land bespelen. Eerder deze maand diende een alliantie van oppositiepartijen een motie van wantrouwen in nadat Kahn zijn parlementaire meerderheid verloor. Heel wat leden van zijn partij liepen recent over en Pakistan lijkt voor politiek instabiele tijden te staan. Volgens de oppositie mismeestert de huidige leider de economie en het buitenlands beleid. Geen enkele Pakistaanse eerste minister diende ooit de volledige termijn.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “Eerste minister van Pakistan vol lof voor India dat westerse sancties naast zich neerlegt”

  1. Goed zo ! Westerse sancties zijn in wezen USA sancties tegen een economische concurrent en zijn vooral bedoeld om de civiele bevolking te treffen. Anderzijds zijn ze hypocriet omdat de USA/EU en de NAVO de oorlog in Oekraïne sponsoren.

  2. Mooi. Hier bij ons wordt in de reguliere media de indruk gewekt dat “heel de wereldgemeenschap” zich tegen Rusland gekeerd heeft. Dat is zeer duidelijk niet het geval. Slechts een klein deel van het westen (= minder dan 15% v.d. wereldbevolking) veroordeelt Rusland. Al de rest houdt zich afzijdig of steunt Rusland. Imran Khan weet waar het nieuwe zwaartepunt van de wereld zit. Dat is al lang niet meer in Washington.

  3. Het zou te zot zijn voor woorden dat India of China zich zouden houden aan Westerse sancties tegen andere landen. Laat het Westen nog maar wat inflatie creëren in het Westen.

Plaats een reactie

Delen