Uncategorized

“Elke organisatie die niet uitgesproken rechts is, wordt vroeg of laat links”

Jurgen Ceder

De tweede wet van Conquest

De Britse geschiedkundige Robert Conquest heeft drie wetten over de politiek geformuleerd. De tweede wet is de bekendste: “Elke organisatie die niet uitgesproken rechts is, wordt vroeg of laat links”. Conquest kwam rond de eeuwwisseling tot dit besluit. Hij gaf de Anglicaanse Kerk en Amnesty International als voorbeelden van organisaties die oorspronkelijk geen politieke missie hadden, maar toch steeds duidelijke standpunten gingen huldigen die passen in een linkse agenda.

Het fenomeen doet zich het duidelijkst voor in de media. De Morgen is een linkse krant omdat ze is opgericht als een linkse krant, maar dat geldt niet voor de andere dagbladen. Waarom is de berichtgeving in deze kranten in de praktijk zo eenzijdig en selectief, onmiskenbaar links, over bijvoorbeeld immigratie of klimaat? Waarom is de huiscultuur van de VRT, zoals die van de meeste openbare omroepen, zo links?

De overname van een progressieve maatschappelijk visie is zelden het gevolg van een plotse machtsgreep. De evolutie verloopt geleidelijk en dat maakt het niet gemakkelijk er de redenen voor te herkennen.

Kloof in opvattingen

Eén reden heeft te maken met de kloof in maatschappelijke opvattingen tussen aan de ene kant rijken en beter opgeleiden, en de gewone man en vrouw aan de andere kant. De leiding van ‘neutrale’ organisaties wordt vooral gerekruteerd uit de eerste groep.

De tweede reden is intrinsiek aan de politieke opvattingen van links en rechts. Links streeft veel meer de schijn van moraliteit na in zijn politieke uitspraken en stellingnames, met opvallende deugpronkerij tot gevolg. Het ziet rechts niet alleen als fout, maar ook als kwaadaardig. Dat leidt tot een onevenwicht in de verdraagzaamheid over wat in het openbare debat toelaatbaar is.

De tweede wet van Conquest moet ook gerelativeerd worden. Het is niet omdat de top progressieve waarden uitstraalt, dat de hele organisatie die deelt. Het is niet omdat de Rode Duivels knielen voor Black Lives Matter of omdat de top van het voetbalwereldje acties steunde tegen de wetten van Orban over transgenderpropaganda in het onderwijs, dat de grote massa der spelers en voetballiefhebbers dezelfde opvattingen huldigen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Jurist Jurgen Ceder (°1963, Aalst) nam enkele jaren geleden als eresenator afstand van de Belgische politiek om zich toe te leggen op het vaderschap. Vanuit die hoedanigheid overschouwt hij als analist de grote gewapende en culturele conflicten waar de wereld vandaag mee te kampen heeft.

Plaats een reactie

Delen