Extinction Rebellion valt binnen bij McDonald's in Brusselse voetgangerszone

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Extinction Rebellion wil Britse olieraffinaderijen blokkeren te midden van energiecrisis

Carl Deconinck

De radicale milieu-extremisten van Extinction Rebellion willen te midden van de energiecrisis, die het gevolg is van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, actie voeren tegen het gebruik van fossiele brandstoffen. Ze zijn van plan om Britse olieraffinaderijen te blokkeren.

De organisatie wil “de macht terugnemen van de oorlogsstokers” en is van plan om in april een golf van acties te organiseren. Ze wil “genoeg wanorde creëren om het Verenigd Koninkrijk te dwingen om in te gaan op de onmiddellijke eis van Extinction Rebellion: het stoppen van de fossiele brandstoffeneconomie”. Extinction Rebellion voelt zich gesterkt door een recent IPCC-rapport van de Verenigde Naties en waarschuwt voor de ‘klimaatcrisis’.

Aan de Britse krant The Independent verklaarde Clare Farrell, medeoprichter van Extinction Rebellion, dat “werken aan decarbonisatie gelijkstaat aan werken voor vrede. Als we economisch loskoppelen van fossiele brandstoffen, dan nemen we de macht weg van oorlogsstokers.” Extinction Rebellion wil samenwerken met andere organisaties om de fossiele brandstoffenindustrie te verstoren, zozeer zelfs dat het een “kantelmoment zou kunnen vormen”. Volgens Farrell zijn olieraffinaderijen “symbolisch voor de ononderbroken ontginning en winst voor een kleine groep van erg rijke bedrijven op de rug van de rest van de wereld. We verbranden het, vervuilen onze steden, vergiftigen onszelf en onze kinderen terwijl we het klimaat vernietigen.”

Vorige maand kondigde Extinction Rebellion al aan ongeziene acties te zullen organiseren. “Dit jaar wordt het serieus”, gaf men toen aan. De organisatie wil de grootste betogingen in haar geschiedenis organiseren in Londen en zal het onmiddellijke einde van investeringen, toekenningen en subsidies voor de fossiele industrie eisen. Daarnaast wil het ook een campagne van burgerlijke ongehoorzaamheid opzetten.

(Lees verder onder de tweet.)

Anti-kapitalisme

Opvallend is dat de milieu-extremisten de timing niet als problematisch zien, maar net zeer passend vinden. “Het conflict in Oekraïne en de klimaatcrisis hebben dezelfde onderliggende oorzaak: De imperialistische drang naar land en middelen voor winst, de concentratie van macht in de handen van toxische individuen en bedrijven. Door fossiele brandstoffen te weren uit onze economie, kunnen we de macht terugnemen van oorlogsstokers en een koersverandering bekomen, zodat we de ineenstorting van ons klimaat kunnen vermijden. Dit moet nu gebeuren, voordat overheden het conflict gebruiken om van Russisch gas en Russische olie weg te stappen en gewoon dichter bij huis beginnen boren.”

Extinction Rebellion waarschuwt ook voor de invloed van de populaire Nigel Farage. Die heeft recent een nieuw project gelanceerd tegen de groene energiepolitiek. De regering van Boris Johnson denkt erover na om in te zetten op fracking. Dat de doelstellingen rond nuluitstoot nu mogelijk losgelaten zullen worden, is iets wat “de Britse bevolking zich niet kan veroorloven”. De organisatie maakte nog niet bekend op welke locaties ze precies actie zal voeren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Extinction Rebellion wil Britse olieraffinaderijen blokkeren te midden van energiecrisis”

  1. Er zal een moment komen waarop tegen dit soort acties niet langer met waterkanonnen wordt opgetreden. Hun acties in deze onzekere tijd is een daad van vijandelijke agressie.

Plaats een reactie

Delen