Gemeenteraadsverkiezingen in Nederland: historisch lage opkomst, traditionele partijen zakken verder weg

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Gemeenteraadsverkiezingen in Nederland: historisch lage opkomst, traditionele partijen zakken verder weg

Carl Deconinck

Gisteren vonden er gemeenteraadsverkiezingen plaats in Nederland. De opkomst was erg laag. Amper 50 procent van de stemgerechtigde kiezers ging stemmen. Een diepterecord. Minister van Binnenlandse Zaken Hanke Bruins Slot (CDA) kondigde een onderzoek aan naar de lage opkomst. Grote winnaars zijn de lokale partijen.

De lokale partijen in Nederland waren al de grootste en ze hebben hun positie nog meer kunnen verstevigen. Ze halen nu meer dan 36 procent van de stemmen, tegenover 29 procent in 2018. De versplintering van de politiek in Nederland neemt zo alleen maar toe. Ook nieuwe partijen kregen voet aan de grond. Vooral het pro-Europese Volt haalde mooie resultaten. Forum voor Democratie deed het relatief goed, vooral omdat het bij de vorige verkiezingen nog een mini-partij was. De traditionele partijen gaan dan weer achteruit. De cijfers zijn gebaseerd op de uitslagen van het ANP. De officiële uitslagen worden volgende week maandag bekendgemaakt.

De christendemocraten van CDA en de liberalen van VVD blijven de grootste landelijke partijen, maar ze verliezen wel heel wat stemmen. Ze verliezen elk een kleine 2 procent. CDA had grotere klappen verwacht en is opgelucht dat de verkiezingen beter uitdraaiden. Het blijft zo de tweede partij. Toch moet CDA zich zorgen maken op het platteland. De radicaal-linkse SP kende interne twisten en verloor ook veel stemmen. De partij zakt van 4,2 naar 2,7 procent. De sociaaldemocraten van de PvdA gingen lichtjes vooruit, vooral in Amsterdam. PVV, ChristenUnie en 50PLUS gingen achteruit. DENK bleef gelijk. D66, waarvan nationaal kopfiguur Sigrid Kaag door een zeer moeilijke periode ging, kon de schade beperken en verloor licht.

GroenLinks

Opmerkelijk: GroenLinks haalde een zeer matig resultaat, maar is erg tevreden. De partij had immers een grote afstraffing verwacht, nadat het vorig jaar bij de landelijke verkiezingen bijna de helft van de stemmen verloor. De partij kreeg minder stemmen, maar haalde wel meer zetels. Vooral in de steden doet GroenLinks het goed. In totaal wint het over heel het land 10 zetels. Ter vergelijking: de lokale partijen wonnen er 665.

Ook de Mechelse politieke vluchteling Kristof Calvo reageerde euforisch. Nadat hij in België opzij werd geschoven door Meryem Almaci, zocht hij onderdak in Nederland. Calvo ging er aan de slag bij het Wetenschappelijk Bureau van GroenLinks. Ondertussen bleef hij wel betaald Kamerlid voor Groen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “Gemeenteraadsverkiezingen in Nederland: historisch lage opkomst, traditionele partijen zakken verder weg”

Plaats een reactie

Delen