Geweld tegen Oekraïense orthodoxe clerici en kerken neemt toe

Leden van de Oekraïense orthodoxe kerk onder het patriarchaat van Moskou. Shutterstock

Uncategorized

Geweld tegen Oekraïense orthodoxe clerici en kerken neemt toe

Sonja Dahlmans

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne speelt zich ook af in de Oekraïense orthodoxe kerken. Oekraïne kent een autonome orthodoxe kerk, die sinds 2018 onder het patriarchaat van Kiev ressorteert. Daarnaast zijn er ook orthodoxe kerken in het land die onder het patriarchaat van Moskou vallen. Er wordt intussen een groot aantal gewelddadige incidenten tegen clerici gemeld. Zo werd in het bisdom Tsjernihiv een priester gedood.

Kerken worden vernield en met stenen bekogeld. Priesters en andere kerkelijke medewerkers worden bedreigd en in een aantal gevallen ook geslagen. In Marioepol viel afgelopen week een groep gewapende mannen in militaire uniformen een kerk binnen. De priester, een beveiliger en een beambte werden geslagen. Voedsel, geld en de auto’s van twee clerici werden vervolgens meegenomen. In Tsenyava werd een Oekraïens-Orthodoxe Kerk ingenomen.

In Novozhivotov werd een priester geslagen. De kerk zelf werd vernield. Dit zou een actie zijn geweest van aanhangers van de Oekraïense kerk onder het patriarchaat van Moskou. De priester kwam binnen en trof daar het vernielde interieur van de kerk aan. De overvallers die nog aanwezig waren, sloegen de man vervolgens neer en gaven hem een afranseling. Er zouden al langere tijd spanningen zijn tussen gelovigen van de kerk die onder het patriarchaat van Moskou valt en de gemeenschap van de Oekraïense orthodoxe kerk.

In Kharkiv werden nog twee kerken beschadigd door Russische bombardementen. Het ging hierbij om twee kerken die onder het patriarchaat van Moskou ressorteren. De orthodoxe kerk van Lviv, een van de belegerde steden in Oekraïne, heeft inmiddels een verzoek tot volledige onafhankelijkheid van Moskou ingediend.

Mediamanipulatie

Verschillende priesters en parochies krijgen te maken met valse beschuldigingen die via sociale media worden verspreid. In Ugrinov liet de lokale politie weten dat er geen wapens waren verborgen in de kerk, zoals werd gesuggereerd op sociale media. Een priester nabij Kiev werd gefotografeerd terwijl hij na een helikoptercrash mensen te hulp schoot. De mededeling bij de foto luidde echter dat hij een Rus was die zich voordeed als Oekraïner.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

2 gedachten over “Geweld tegen Oekraïense orthodoxe clerici en kerken neemt toe”

  1. De hele hetze tegen de Oekraiense Orthodokse kerk is beter te begrijpen indien er bij wordt verteld dat nog niet zolang geleden de Oekraiense kerk zich afscheurde van het Moskouwse Patriarchaat en samen ging met het Patriarchaat van Constantinopel.

Plaats een reactie

Delen