Photonews

Photonews

Uncategorized

Groen wil prijs voor bustickets halveren

Van de redactie

Groen wil de prijzen voor bustickets van De Lijn halveren tot juli 2023. “Het openbaar vervoer in Vlaanderen kan een charmeoffensief gebruiken”, zegt Groen-parlementslid Stijn Bex. “Met de hoge prijzen aan de pomp is het openbaar vervoer ook het beste alternatief”, meent Bex.

“Het openbaar vervoer in Vlaanderen is ondermaats”, zegt Vlaams parlementslid Stijn Bex (Groen).  “Omdat ook de energieprijzen hoge toppen scheren, pleiten we voor een halvering van de prijzen voor bustickets.” Dat Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) een nieuwe stijging van de tarieven aankondigde, kan er bij Bex niet in. “Het openbaar vervoer is het beste alternatief voor de fileproblemen en de dure prijzen aan de pomp”, klinkt het. “Toch gaan de prijzen volgende maand met gemiddeld 2% omhoog, terwijl ze in 2021 en 2020 ook al stegen. Intussen liggen de reizigersaantallen nog altijd de helft lager dan voor corona. Het wanbeleid van Peeters moet dringend bijgestuurd worden”, aldus Bex. 

Lydia Peeters verrast

Groen zou de halvering van de prijzen willen aanhouden tot 1 juli 2023. Dat is de streefdatum waartegen Peeters het project ‘basisbereikbaarheid’ – de grote hervorming van het openbaar vervoer – in Vlaanderen wil lanceren. Intussen blijkt de naam van dat project ook veranderd naar ‘mobiliteitsswitch’, inclusief nieuwsbrief en website. Dit gebeurde buiten het medeweten van Peeters, die in het Vlaams Parlement zei dat ze daardoor verrast was. De minister loopt overigens ook niet warm voor het voorstel van Groen. “Qua prijzen behoren we tot laagste van Europa”, luidt het. “Door niet te raken aan de tarieven van de verschillende sociale abonnementen, beschermen we ook degenen die het nodig hebben.”

Op langere termijn wil Groen de ticketprijzen bij De Lijn deels afhankelijk maken van de jaarlijkse tevredenheidsenquête bij de reizigers.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




9 gedachten over “Groen wil prijs voor bustickets halveren”

  1. De betalingsgraad van de lijn is al maar 24%.
    Dus de andere 76% is al belastingen…
    En bij de NmPS zitten er 512 amb(etan)tenaren die een jaarinkomen van meer dan 200.000 euro ‘genieten’. Uiteraard PSolitiek benoemd.
    Weg met groen-rood en hun aanhang.

  2. Ook bij De Lijn zullen de onkosten stijgen. Als ze niet uit hun kosten raken door het halveren van de prijzen zullen ze steun nodig hebben van de overheid die het geld dan weer bij de bevolking haalt. En zo laten die Groenen steeds maar hun onrealistische wensen betalen door de bevolking. Denken die nu echt dat het geld van de overheid als manna uit de lucht valt?

Plaats een reactie

Delen