Groene presidentskandidaat zet zichzelf voor schut op Franse televisie

Frans presidentskandidaat Yannick Jadot. Shutterstock

Uncategorized

Groene presidentskandidaat zet zichzelf voor schut op Franse televisie

Carl Deconinck

Vorige week verscheen Yannick Jadot, die voor de groenen een gooi doet naar het Franse presidentschap, in het televisieprogramma Au Tableau. Hij moest er uitleg geven aan jonge kinderen, maar bleek zelf enkele gaten te hebben in zijn elementaire kennis.

Au Tableau is een Frans televisieprogramma waarin politici een half uur voor de klas staan. Ze moeten lesgeven aan kinderen tussen 8 en 12 jaar oud. De kinderen stellen vragen aan de politici en zorgen zo voor een nieuw perspectief. De interacties zijn anders dan met journalisten en de politici moeten op een heel andere manier antwoorden.

De politici kunnen ook zelf hun uitleg geven. En daar liep het helemaal fout bij Yannick Jadot. De groene politicus bleek niet in staat te zijn om Estland en Litouwen op de kaart aan te duiden. Ook de hoofdsteden haalde hij door elkaar. Het waren de kinderen die moesten uitleggen hoe de vork in de steel zit.

Bulgarije en Roemenië

Op het bord achter hem stonden ook de hoofdsteden van Bulgarije en Roemenië aangeduid. De kinderen vroegen hem om die te benoemen, maar hij gaf aan daar niet op te moeten antwoorden, “want die landen zijn geen deel van de Europese Unie”. Een goedkope truc om niet te moeten antwoorden. Bovendien is het een verkeerde uitspraak, want Bulgarije en Roemenië zijn al lid van de EU sinds 2007. Iets wat Jadot had moeten weten, aangezien hij al sinds juni 2009 in het Europees Parlement zetelt. Dat merkten ook de kinderen fijntjes op.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

5 gedachten over “Groene presidentskandidaat zet zichzelf voor schut op Franse televisie”

  1. Als de Groenen bij ons opvragen van pakweg de kernenergie op hun bord krijgen bakken ze er ook niet veel van!TVDS wist ook niet te antwoorden op de vraag hoeveel % electriciteit er door de kerncentrales wordt gemaakt.Denken we maar even terug aan het rond de pot gedraai van nog linksere Calvo over de eventuele fiscale afschaffing van de bedrijfswagens en het eventuele loonverlies!

Plaats een reactie

Delen