Shutterstock

Shutterstock

Uncategorized

Heel wat EU-landen verkochten afgelopen jaren wapens aan Rusland, ondanks embargo

Carl Deconinck

Nadat Rusland de Krim en verscheidene gebieden in Oost-Oekraïne inpalmde, antwoordde de Europese Unie met sancties en embargo’s. Die hielden heel wat EU-landen niet tegen om toch wapens te verhandelen met Rusland. Dat melden onderzoeksjournalisten van Investigate Europe en Disclose.

Toen Rusland in 2014 een eerste keer agressieve intenties toonde tegen Oekraïne legde de Europese Unie een wapenembargo op tegen het land. Dat weerhield heel wat lidstaten niet om toch wapens uit te voeren. Zo kon Rusland vliegtuigen, raketten, torpedo’s en bommen blijven aankopen uit Europa, zeker tot 2020. Rusland zet nu een deel van die wapens in tegen het Oekraïense volk.

Een deel van die verkoop gebeurde waarschijnlijk legaal, omwille van een achterpoortje in de wet die toeliet dat contracten van voor het embargo toch nog geleverd konden worden. Sinds 2015 verkochten de 10 EU-landen voor om en bij de 350 miljoen euro aan wapens. 152 miljoen euro aan wapens kwam van Frankrijk alleen. Toen de minister van defensie in Frankrijk gevraagd werd naar het wapenembargo, antwoorde die dat Frankrijk het embargo “strikt toepast” en de uitvoer gradueel is verminderd tot bijna niets, maar de minister zweeg daarbij zedig over de grote piek in 2015.

Frankrijk voorzag zo thermische camera’s voor meer dan 1.000 Russische tanks, navigatiesystemen en infrarood detectors voor straaljagers en helikopters. Bij de bedrijven die hiervoor verantwoordelijk zijn, Safran en Thales, is de Franse overheid hoofdaandeelhouder. Net na het embargo reikte Frankrijk heel wat licenties uit om wapens te verhandelen aan Rusland.

Opvallend

Duitsland verkocht voor 134,6 miljoen euro wapens. Na 2014 werden zo meer dan 1.000 licenties voor wapenverkoop aan Rusland geleverd. Andere landen die men noemt zijn Oostenrijk, Bulgarije, Tsjechië, Kroatië, Finland, Italië, Slovakije en Spanje. Allemaal samen verkochten ze 346 miljoen euro wapens aan Moskou.

De meest opvallende verkoper van wapens ligt echter buiten de EU. Zelfs na de annexatie van de Krim was Rusland de 2e grootste exportmarkt voor wapens uit Oekraïne.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

5 gedachten over “Heel wat EU-landen verkochten afgelopen jaren wapens aan Rusland, ondanks embargo”

  1. Als de (door de USA gecontroleerde) regering van Zelensky in Ukraine zoveel wapens verkocht aan Rusland, waarom mogen wij dat dan niet ? wie heeft er over dat EU embargo beslist ? Ik in elk geval niet.

  2. Waarom zou Rusland wapens kopen in het Westen als ze meer geavanceerde wapens kan krijgen in China? Chinese J-20 fighter jets zijn sneller, meer wendbaar en kunnen meer raketten meenemen dan de Amerikaanse F35. Bovendien is de J-20 écht stealth en heeft betere swarm capabilities.

  3. En dan, wat dan, als wij geen “defensiematerieel” zouden verkopen al of niet via een makelaar uit een buiten-Europees land, dan zou de buitenlandse concurrentie toch wel in dat “gat in de markt” springen. De productie van “defensiematerieel” schept toch werkgelegenheid, awel dan !

Plaats een reactie

Delen