Honderden migranten dringen Europa binnen langs Spaanse grens

Marokkaanse migranten proberen de grens over te steken nabij Ceuta. Shutterstock

Uncategorized

Honderden migranten dringen Europa binnen langs Spaanse grens

Carl Deconinck

Zo’n 500 Afrikaanse migranten zijn Spanje illegaal binnengedrongen via Melilla, de Spaanse enclave bij Marokko. Ongeveer 2.500 mensen zouden klaarstaan aan de grens om Europa binnen te dringen. De druk aan de buitengrenzen zou de hoogste in jaren zijn.

Dit alles gebeurde op een gewelddadige manier. De politie werd bekogeld met stenen en de migranten gebruikten haken om voorbij het hek aan de grens te raken. “Het intense geweld door de migranten overweldigde de Marokkaanse veiligheidsdiensten die hen probeerden weg te houden van het hek”, aldus de Spaanse politie. Drie Spaanse agenten van de Guardia Civil raakten lichtgewond en ook drie migranten hadden verzorging nodig.

Spanje heeft met Melilla en Ceuta twee gebieden op Noord-Afrikaanse bodem. Daarmee heeft de EU rechtstreekse landsgrenzen met Afrika. Heel veel Afrikaanse migranten proberen dan ook om langs die kant Europa binnen te raken op zoek naar een beter leven. Marokko zelf eist die gebieden ook op en dat zorgt voor spanningen met Spanje. Toen er in mei vorig jaar een diplomatieke crisis was tussen Madrid en Rabat over de Westelijke Sahara, een gebied dat onafhankelijk wil zijn van Marokko, kneep Marokko een oogje dicht aan de enclaves. Meer dan tienduizend migranten bestormden toen de grens, wat Spanje niet had zien aankomen.

Schaarse middelen

Vorig jaar slaagden 1.092 mensen erin om Europa binnen te dringen via Melilla. Dat er in één klap 500 daarin geslaagd zijn, is meer dan significant. Vlaams Belang-Kamerlid Dries Van Langenhove is niet te spreken over de situatie. “2000 Afrikanen drongen gisteren illegaal Europa binnen door het Spaanse enclave Melilla te bestormen”, schrijft hij op Twitter. “Meer dan 500 ervan slaagden in hun opzet en nemen nu schaarse middelen af die anders naar échte, Oekraïense vluchtelingen zouden kunnen gaan.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

6 gedachten over “Honderden migranten dringen Europa binnen langs Spaanse grens”

  1. Er wordt hier bewust chaos gesticht in deze moeilijke tijden. Melilla en Ceuta, spoken uit het verleden. Zou een bijzonder statuut t.o.v. de EU een oplossing kunnen zijn? Dit zou indirect ook de piraterij van de mensensmokkel een knauw kunnen bezorgen.

  2. Weer een paar honderden die het win for life ticket gewonnen hebben. Hier ook zullen de prijzen voor energie en aan de pomp weer 3x zo snel moeten stijgen als ze internationaal stijgen. Iemand moet het toch betalen. Maar het zal El Kouakibi en de andere gangsterbendes niet zijn.

Plaats een reactie

Delen