"I can't breathe": nieuwe beelden tonen hoe gearresteerde Amerikaanse man sterft

Schermafbeelding. Twitter

Uncategorized

“I can’t breathe”: schokkende beelden tonen hoe blanke Amerikaan arrestatie niet overleeft

Carl Deconinck

Edward Bronstein, een man uit Zuid-California, stierf 2 jaar geleden toen meerdere agenten hem onder controle wilden houden. Het verhaal vertoont grote parallellen met de zaak rond George Floyd. Ook Bronstein riep dat hij niet meer kon ademen voor hij stierf. Een grote groep agenten greep niet in. Het voorval vond bovendien enkele maanden voor de zaak van Floyd plaats.

De beelden van het overlijden van Bronstein werden pas recent vrijgegeven, op bevel van de rechtbank. Bronstein werd staande gehouden door de wegpolitie, die vermoedde dat hij onder invloed reed. De politie bracht hem naar een station, waar agenten zijn bloed probeerden te trekken. We zien hoe de man dat initieel weigert. Hij zou bang zijn geweest van naalden.

Daarna gebruiken de agenten fysieke dwang om zijn bloed te bekomen. “Jij doet dit tot een gevecht komen”, zegt een van de agenten. “Ik breng helemaal niets tot een gevecht.” Een agent waarschuwt hem vervolgens dat wanneer hij niet meewerkt, “je met je gezicht tegen de mat gaat en we zullen blijven doordoen”. Wanneer Bronstein tegen de grond gehouden wordt, roept hij meermaals dat hij zal meewerken. Vervolgens zetten meer agenten hun volle gewicht op de man, die in paniek begint te schreeuwen. Ten slotte roept hij dat hij niet kan ademen: “I can’t breathe.” Plots blijft het stil, en het duurt even voor de agenten doorhebben dat hij niet meer reageert. Pas 11 minuten na zijn laatste schreeuw beginnen ze de reanimatie.

(Lees verder onder de tweet.)

https://twitter.com/misterjewels/status/1504591918709280770

Klacht tegen politie

De familie van Bronstein diende klacht in tegen de politie. Ze verwijten de agenten overdreven veel geweld te hebben gebruikt en zijn burgerrechten te hebben geschonden. De zaak wordt nu onderzocht. De video werd dinsdag vrijgegeven op bevel van een federale rechter. Volgens de advocaat wilde de Californische staat de video niet vrijgeven, maar dankzij de rechter kan iedereen nu zien wat er echt gebeurd is. Bronstein laat vijf kinderen na.

De zaak doet erg denken aan George Floyd, die onder gelijkaardige omstandigheden om het leven kwam. Na de dood van Floyd braken er wereldwijd rellen uit tegen politiegeweld en racisme.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

18 gedachten over ““I can’t breathe”: schokkende beelden tonen hoe blanke Amerikaan arrestatie niet overleeft”

  1. Over wat hier gebeurd is zal ik geen uitspraak doen omdat ik alle feiten niet ken maar als je doet wat de politie u vraagt kom je normaal zulke zaken niet tegen. Dat mensen eens beginnen met opnieuw gezag te aanvaarden in plaats van hun eigen wetten te maken en hun eigen zin te doen omdat ze denken het beter te weten.

  2. Agenten moeten bepaalde protocols volgen die volgens mij serieus moeten worden bijgeschaafd.Zij mogen enkel geweld gebruiken als hun leven echt in gevaar is.Tegen 1 persoon kunnen ze zich weren.Maar dit zijn in mijn ogen geen politieagenten meer.Wel koelbloedige moordenaars!

Plaats een reactie

Delen