Illustratie Wouter De Paepe

Illustratie Wouter De Paepe

Uncategorized

In beeld: Beschuldigingen dat Poetin op Stalinachtige wijze zijn volk voorliegt

Van de redactie

Dat Stalin een garde van fotografische retoucheurs in dienst had staat alom bekend. Van het verwijderen van puistjes tot het wegwerken van politieke tegenstanders op foto’s. Wat de heer Stalin eiste, werd uitgevoerd. Dat Poetin ook een groot fan is van geschiedvervalsing is nieuw. Experts beweren namelijk dat de beelden die gisteren de wereld rondgingen met de sympathieke stewardessen van luchtvaartmaatschappij Aeroflot vervalst zijn.

De beruchtste gemanipuleerde foto van het Stalintijdperk is misschien deze wel. Jozef Stalin tijdens een wandeling langs het Moskou-Wolga Kanaal met, vertrouwenspersoon en uitvoerder van Stalins Grote Zuivering, Nikolaj Jezjov. De heren stonden tot 1937 vaak zij aan zij tot Stalin een wantrouwen creëerde tegenover Jezjov. De secretaris-generaal van de Sovjet-Unie vermoedde namelijk dat zijn handlanger een plan had om hem te vermoorden. Een verbanning uit Stalins directe kring van ingewijden, dagenlange foltering, een showproces en weg was Nikolaj Jezjov.  In een latere vrijgegeven versie van de Moskou-Wolga foto is Jezjov door de politieke censuur verwijderd.

Maar ook minimale aanpassingen zoals het veranderen van kledij, het wegwerken van puistjes en het verwijderen van horloges waren niet vreemd voor Stalins retoucheurs.

Poetins stewardessen

Vele Twitteraars waaronder hoofdredacteur van The Moskow Times Derk Sauer stellen zich vragen bij de beelden die gisteren op de Russische staatstelevisie verschenen. Hierin zag je Vladimir Poetin een toespraak houden voor een groep vrouwelijke stewardessen van Aeroflot. Niet alleen de videobeelden doen vermoeden dat Poetin voor een ‘green screen’ zit maar ook de foto’s die achteraf verschenen in Russische media doen je toch twijfelen aan de authenticiteit van het fotomateriaal.

“Het lijkt wel of de Russische president een verjongingskuur heeft gedaan”, beweren enkelingen op Twitter. De beschuldigingen tegenover Poetin doen u, of u het nu wilt of niet, toch denken aan Stalins manier van propaganda voeren.

Onder andere het bewegen van een theepot en een fragment dat Poetins arm door een microfoon gaat zouden bewijzen zijn dat onderstaande beelden getrukeerd zijn.

https://twitter.com/Alex_the_biker/status/1500209482651115524?s=20&t=cBNVHFwP5RTLw64cIOWWfQ
Lees verder onder tweets.

Zelenski steekt er de draak mee

In Zelenski’s laatste persconferentie drijft de Oekraïense president de spot met het voorval door bij het afsluiten een keer ostensief de microfoon opzij te schuiven. Zelenski heeft vooralsnog niet officieel gereageerd op de beschuldigingen richting Poetin.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




4 gedachten over “In beeld: Beschuldigingen dat Poetin op Stalinachtige wijze zijn volk voorliegt”

  1. Indien die vent met het spraakgebrek (Charles michel) en de eerder gebuisde minister van defensie in naziland (von der leyen) hun muil niet gaan houden (“they belong to us”) riskeren we minstens één bom op belgistan. Hopelijk staat de GPS van die bom dan op het Schumanplein gericht, liefst tijdens een vergadering waar al die linkse idioten op dat moment aanwezig zijn.

  2. De hand gaat niet door de microfoon, als je goed kijkt merk je op dat het een soort optische illusie is door de kwaliteit en videocompressie.
    De theepot staat gewoon wat verder, maar lijkt vanuit de linkerhoek dichter te staan door de telefoto lens van de camera.

Plaats een reactie

Delen