In beeld: Oekraïners vernielen Russisch oorlogsschip in haven van Berdyansk

Schermafbeelding (Twitter)

Uncategorized

In beeld: Oekraïners vernielen Russisch oorlogsschip in haven van Berdyansk

Carl Deconinck

Oekraïne zou rond 7 uur deze ochtend een succesvolle raketaanval hebben uitgevoerd in de Oekraïense stad Berdyansk, aan de Zee van Azov. Daarbij trof het raak en vernielde het zeker de Orsk, een 112 meter lang Russisch landingsschip van de Alligator-klasse. Mogelijk werd ook een ander schip beschadigd. Dergelijk type schip wordt gebruikt om tanks en troepen over zee te verplaatsen.

Berdyansk is een havenstad ongeveer 70 kilometer ten westen van het zwaar belegerde Marioepol. De stad wordt momenteel bezet door Russische troepen. Er is een kleine marinehaven. Voor de inval woonden er zo’n 100.000 mensen. Momenteel gebruiken de Russen de stad als bevoorradingspunt voor de Russische troepen die Marioepol aanvallen. Die aanvoer krijgt nu een stevige klap.

Russische televisie

Afgelopen maandag hadden verschillende Russische mediakanalen nog propagandafilmpjes gemaakt over het schip. Daarin is te zien hoe een pantserwagen gelost wordt van het schip en de journalist beschrijft wat de capaciteit van het schip is. Ook zien we de wapens waarmee het schip zelf is uitgerust. De Oekraïense marine zag dit schip ook en besloot naar eigen zeggen om het uit te schakelen. Verschillende foto’s en filmpjes doen de ronde van een grote ontploffing en dikke rookwolken. Andere schepen nemen de vlucht uit de haven.

Het Oekraïens leger beweert dat bij de aanval ook een munitiedepot en een brandstoftank zijn geraakt. Rusland heeft nog niet gecommuniceerd over wat er gebeurde met het schip. Toch kan ook niet uitgesloten worden dat het om een ongeval gaat aan Russische kant. Oekraïne zelf communiceert tevreden: “De orks hebben de Orsk verloren. Een Russisch schip met een symbolische naam zal nu de orks in de hel vervoeren! Niet alle orks zijn voorbestemd om de Oekraïense Tsjernozem (bodem, red.) te bevruchten, sommigen moeten de stier van Berdyansk voeren!”

Ook verliezen op land

Het is de zoveelste illustratie van de grote materiële verliezen die de Russen leiden. Gisteren verschenen er ook beelden van hoe een Oekraïense raket een Russische tank volledig vernielt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “In beeld: Oekraïners vernielen Russisch oorlogsschip in haven van Berdyansk”

  1. “Toch kan ook niet uitgesloten worden dat het om een ongeval gaat aan Russische kant.” Evenmin kan worden uitgesloten dat er geen marsmannetjes op de maan leven of een draak in mijn garage.

Plaats een reactie

Delen