Amerikaanse president Joe Biden. Shutterstock

Amerikaanse president Joe Biden. Shutterstock

Uncategorized

Joe Biden drukt Poolse president op het hart: “Amerikaanse betrokkenheid bij NAVO is heilig”

Van de redactie

De Amerikaanse president Joe Biden heeft Polen verzekerd van de steun van de NAVO-bondgenoten bij een eventuele aanval van Rusland. “Wij beschouwen artikel 5 als een heilige verplichting. Daar kunt u op rekenen”, verklaarde Biden zaterdag tijdens een ontmoeting met de Poolse president Andrzej Duda in Warschau.

Als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne wordt onder meer in Polen, een lidstaat van de NAVO, gevreesd voor verdere Russische agressie. Met zijn verklaring van zaterdag verzekert Biden het land van blijvende steun van het Noord-Atlantische bondgenootschap. Het vernoemde artikel 5 van het NAVO-verdrag dat stelt dat een aanval op één van de lidstaten beschouwd wordt als een aanval op alle NAVO-landen.

Volgens Biden had de Russische president Vladimir Poetin gehoopt dat hij met zijn offensief in Oekraïne de NAVO kon splitsen en de oostelijke flank van het westen kon scheiden. Maar hij is daar niet in geslaagd, zo zegt de Amerikaanse president nog in Warschau.

Vluchtelingen

De Amerikaanse president bedankte Polen ook voor het opnemen van vluchtelingen uit Oekraïne. “Wij erkennen dat Polen een grote verantwoordelijkheid op zich neemt, die volgens mij niet alleen door Polen moet worden aangegaan. Het moet de verantwoordelijkheid zijn van de hele wereld, van de hele NAVO”, klinkt het.

Sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne heeft Polen nu al zo’n 2,27 miljoen vluchtelingen uit zijn buurland opgevangen. Dat heeft de Poolse grenswacht zaterdag op Twitter laten weten.

Poetin “de slachter”

Tijdens een ontmoeting later op de dag met Oekraïense vluchtelingen in Warschau noemde Biden de Russische president Vladimir Poetin “een slachter”. Biden noemde zijn Russische collega eerder al een oorlogsmisdadiger, een “moorddadige dictator” en een “echte crimineel die een immorele oorlog voert tegen het Oekraïense volk”.

De Amerikaanse president ontmoette de vluchtelingen in het Nationaal Stadion van Warschau, op de tweede dag van zijn bezoek aan Polen. Later zaterdag houdt hij in de Poolse hoofdstad nog een toespraak over de oorlog in Oekraïne

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




1 gedachte over “Joe Biden drukt Poolse president op het hart: “Amerikaanse betrokkenheid bij NAVO is heilig””

Plaats een reactie

Delen