Stikstofdecreet ingediend in Vlaams Parlement

Fractieleiders Van Rompuy (cd&v) en Vandaele (N-VA). Photonews

Cultuuroorlog

Journaliste Tuly Salumu over haar blanke zoon: “Ondraaglijk dat hij het leven door een witte bril bekijkt”

Redactie PAL

Een opiniestuk van journaliste en schrijfster Tuly Salumu beroert op sociale media de gemoederen. Salumu schrijft daarin dat haar zoon het leven door een witte bril bekijkt. Naar eigen zeggen vindt ze dat “ondraaglijk”.

Het opiniestuk gaat initieel over de zwarte studenten die vanuit Oekraïne de Poolse grens niet mochten oversteken. Salumu benadrukt dat ze inzit met alle Oekraïners, maar toch vooral met de zwarte vluchtelingen. “Als vrouw van kleur ben ik gevoelig voor racisme, in welke situatie ook.” De schrijfster wil die zorgen ook met haar kinderen delen. “Mijn zoon is wit en veel te jong om ook maar iets van de oorlog te vinden, maar ik weet dat hij het leven door een witte bril bekijkt. (…) Dat vind ik ondraaglijk.”

Inherent racistisch

Salumu heeft zich naar eigen zeggen vergist door te denken dat kinderen “kleurenblind” zijn. “Ik vroeg hem of hij het niet jammer vindt dat hij niet dezelfde kleur heeft als zijn moeder. Ik was ervan overtuigd dat hij ja zou zeggen, want welk kind wil nu niet op zijn moeder lijken?” Toch kreeg Salumu niet het verhoopte antwoord. “Witte kindjes zijn veel mooier en braver­ dan bruine kindjes”, zou de kleuter geantwoord hebben.

De journaliste weet niet hoe ze daarmee moet omgaan. “Hoe maak ik mijn zoon duidelijk dat hij diep vanbinnen óók zwart is? Hoe waak ik erover dat hij zich later niet alleen identificeert als blanke man?” Naar eigen zeggen piekert de journaliste zich suf over deze vragen. “Ik heb te weinig culturele bagage om het ontluikend racisme in zijn kinderbrein de kop in te drukken.”

Verontwaardiging

Op sociale media kan Salumu op weinig bijval rekenen, en al zeker niet aan de rechterkant. Volgens Europees Parlementslid Assita Kanko (N-VA) is “de woke strijd voor gelijkheid de grofste vorm van racisme”. Kanko hekelt dan ook het “zwart fatalisme” in het stuk van Salumu. “Volgens hen ben ik door mijn huidskleur automatisch een slachtoffer en blanke mensen automatisch criminelen.”

(Lees verder onder de tweet.)

Vlaams Parlementslid Sam Van Rooy (Vlaams Belang) draaide op Twitter de vraag om. “Stel je voor dat een blanke ouder zou zeggen dat hij/zij het ‘ondraaglijk’ vindt dat zijn/haar kind het leven door een ‘bruine’ bril bekijkt.”

(Lees verder onder de tweet.)

Ook N-VA-Kamerlid Tomas Roggeman reageerde op het opiniestuk. Hij bekijkt de zaak eerder vanuit het perspectief van Salumu’s zoon. “Op een dag sla je de krant open en daar staat je moeder die zich beklaagt over je huidskleur. Speciaal.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




30 gedachten over “Journaliste Tuly Salumu over haar blanke zoon: “Ondraaglijk dat hij het leven door een witte bril bekijkt””

  1. “Ik heb te weinig culturele bagage om het ontluikend racisme in zijn kinderbrein de kop in te drukken.”
    Hiermee zet de ‘journaliste’ onbedoeld onze culturo’s voor schut.
    Doordenkertje.

  2. Tja, algemeen geweten is dat de linkse wokers een andere mening niet kunnen verdragen, in dit geval zelfs niet van een kleuter die mijn inziens rad van tong is🤣🤣🤣.

  3. Waarom is iets mooier vinden een misdaad? Of vaststellen dat bepaalde personen braver zijn dan andere die toevallig tot een ’verzameling’ met bepaalde kenmerken behoren. Ik zou zeggen, een intelligente jongen die eigen conclusies trekt op basis van eigen vaststelling.

  4. Wanneer kje (zogezegd) racisme uit de wereld wil helpen , zou ik me als moeder geen zorgen maken over welke huidskleur hij belangrijk/gped vs slecht zou moeten vinden dan wel over wat iets van iemand een goed mens/man maakt. Al de rest is namelijk bijzaak en verandert voortdurend ergo ook aan BLM komt een einde…

  5. Die zoon is niet “wit” maar blank want het is geen albino noch een sneeuwman. Wat zou er dan fout aan een visie op de wereld met een “witte bril”, niet discrimineren hé ? Er geldt geen enkele wettelijke verplichting tot politiek-correcte ontaarding voor een autochtoon om een woke paardenbril te torsen !

  6. Mag ik het leven door een roze bril bekijken, ook al ben ik geen transgender?
    Wellicht niet, want dat is niet woke genoeg en zijn sommige transgenders daarbij weer al eens op hun lange tenen (of moet ik zeggen pik?) getrapt.

  7. “Witte kindjes zijn veel mooier en braver­ dan bruine kindjes”, zou de kleuter geantwoord hebben. (sic)- De waarheid komt uit de kindermond zeker? De zwarten verzetten hemel en aarde om tussen de blanken te leven en wanneer die droom werkelijkheid wordt raakt een groot aantal
    raciaal en psychologisch gedeprimeerd vanwege hun huidskleur. Probleem dat niet bestaat in Afrika.

Plaats een reactie

Delen