Linkse beroemdheden in Duitsland verzetten zich tegen bewapening: "Nee tegen oorlog!"

Duits bondskanselier Olaf Scholz. Shutterstock

Uncategorized

Linkse beroemdheden verzetten zich tegen Duitse bewapening: “Nee tegen oorlog!”

Carl Deconinck

600 beroemdheden uit de politiek, kerken en vakbonden hebben een oproep getekend tegen de historische plannen om defensie te versterken. Daarmee verzetten ze zich tegen de bewapeningsplannen van de Duitse regering. De linkse activisten willen dat het geld gaat naar welzijn en niet naar het leger.

Meteen na de Russische inval van Oekraïne besliste Duits bondskanselier Olaf Scholz om een historische ommekeer te maken in het bestuur van zijn land. De NAVO moest weerbaarder worden en Duitsland moest zijn deel doen. Hij kondigde daarop een speciaal fonds aan van 100 miljard euro. Dat geld dient om te investeren in de Bundeswehr. Daarmee voldoet Duitsland eindelijk aan de 2 procentnorm van de NAVO. Die norm stelt dat elke lidstaat 2 procent van het BBP moet investeren in defensie. Duitsland haalde dat echter, net zoals België, nooit. Nu wil het die verplichting in de eigen grondwet verankeren. Daarmee zal Duitsland opnieuw een volwaardige defensiecapaciteit hebben.

Dat is helemaal niet naar de zin van enkele linkse prominenten. Honderden vooraanstaande figuren uit de politiek, universiteiten, kerk, vakbonden, ngo’s en de cultuurwereld hebben een oproep gepubliceerd tegen de bewapeningsplannen. Hoewel ze zich verzetten tegen de Russische agressie en ze Poetin als schuldige erkennen, zijn ze ervan overtuigd dat bewapening geen oplossing is.

“Wapenwedloop zal doden in Oekraïne niet stoppen”

De linkse ondertekenaars wijzen erop dat de vredesbetogingen zeer groot zijn en escalatie ongewenst is. Volgens hen zal herbewapening de mensen in Oekraïne niet helpen. Daarbij negeren ze het feit dat de Oekraïners zelf steeds meer wapens vragen om te kunnen vechten tegen de Russen. Volgens de ondertekenaars spenderen de NAVO-landen nu al 20 keer meer aan defensie dan Rusland. Ze beweren ook dat investeren in conventionele wapens zoals straaljagers en drones nutteloos is, aangezien er sowieso een nucleaire dreiging is. Het is onduidelijk of Duitsland dan zou moeten investeren in kernwapens. Hoe Rusland precies gestopt moet worden, staat nergens te lezen.

Ze menen ook dat de ommekeer in het beleid niet zomaar kan. Er zou een uitgebreid debat moeten komen, zowel sociaal als in het parlement. “De impact voor het binnenlands beleid en de welvaartstaat is immers enorm”, zo benadrukken ze. Ze vrezen enorme besparingen in de sociale sector, de culturele sector en de publieke sector. Het is volgens hen verkeerd om militaire uitgaven in de grondwet te verankeren. Veiligheid en sociale rechtvaardigheid zouden immers centraal moeten staan.

Volgens de linkse activisten wordt “Duitsland geconfronteerd met oorlog en eindeloos lijden. Met vluchtelingen, met armoede en sociale onzekerheid. De coronapandemie toonde aan hoe strak de budgetten van het gezondheidssysteem zijn. De publieke infrastructuur wordt al decennia verwaarloosd, de culturele sector is zwaar ondergefinancierd en de klimaatcatastrofe stopt niet aan de grens en vereist immense investeringen.” Ze besluiten dat “de wapenwedloop het doden in Oekraïne niet zal stoppen, de wereld niet vredevoller maakt en ook niet veiliger. We kunnen het ons niet veroorloven in naam van de toekomst.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

11 gedachten over “Linkse beroemdheden verzetten zich tegen Duitse bewapening: “Nee tegen oorlog!””

  1. Iedereen is tegen oorlog, maar met een gek als buur die meer tanks en bommen heeft dan stemmen en ze maar al te graag ook gebruikt, is het nodig soms te investeren in bewapening al is het maar om je te verdedigen. Je betaalt toch ook een verzekering tegen brand, maar je wil echt niet dat je huis afbrand. Laat die linkse wereldverbeteraars het eens aan Poetin gaan uitleggen.

  2. Escalatie is inderdaad ongewenst. En eerlijk gezegd word ik ongemakkelijker van een tot de tanden gewapend onvoorspelbaar links Duitsland dan van Rusland, China, Noord-Korea enzovoort allemaal samen.

  3. De oude Romeinen beseften al “vis pacem para bellum” (als ge vrede wil, bereid dan oorlog voor) vraag dat maar aan een kartonnen vlamingske (geen BetonBlok Vlaming) Romeinofiel, de genaamde Bart D.W. uit A !

  4. Een wapenwedloop zal de doden in Oekraïne niet stoppen maar het compulsieve gekruip van woke links zal dat evenmin! Het is nationalisme dat momenteel Oekraïne en dus ook Europa verdedigt. De Russen stonden al opnieuw aan de Oder als de Oekraïners net als woke links altijd en overal zouden kruipen om ieder mogelijk conflict maar te kunnen ontlopen. Europa kwijnt weg onder woke subversie

Plaats een reactie

Delen