Little Britain (Twitter)

Cultuuroorlog

‘Little Britain’ opnieuw beschikbaar, zij het met aanpassingen “om culturele verschillen beter te belichten”

Redactie PAL

De Britse hitserie ‘Little Britain’ is weer beschikbaar op de streamingdienst van de Britse openbare omroep BBC. In 2020 werd de serie verwijderd, omdat ze niet meer zou passen in de tijdsgeest. De serie werd nu aangepast, waardoor bepaalde personages zijn verdwenen.

Little Britain, de serie die boordevol typisch Britse humor zit, werd voor het eerst gelanceerd in 2003 en werd meteen een succes. De combinatie van droge humor met een ironische ondertoon en de absurde personages vielen bijzonder goed in de smaak bij het brede publiek. Toch bleef de serie niet onbesproken, omdat er vaak de spot werd gedreven met minderheden. Zo waren het vaak gehandicapten, homoseksuelen of travestieten die werden geviseerd.

Een ander heikel punt was het gebruik van ‘blackface’, waarbij blanke mensen zich zwart schminken. Dat lag bijzonder gevoelig in de nasleep van de Black Lives Matter-protesten in 2020. Daarom verwijderde de BBC de serie van haar streamingdienst. “Er zijn veel historische series beschikbaar op BBC iPlayer, die we regelmatig herzien”, verklaarde een woordvoerder van de BBC. “De tijden zijn veranderd sinds ‘Little Britain’ voor het eerst werd uitgezonden, dus is de serie momenteel niet beschikbaar op onze site.”

Aangepaste versie

Sinds kort is de serie weer te vinden op de website van de BBC, al zullen kenners enkele opvallende figuren missen. Vooral de personages van kleur die door blanke acteurs werden gespeeld, zijn uit de serie geknipt. Het gaat daarbij onder andere om de Thaise vrouw Ting Tong en de priester Jesse King.

“Little Britain is nu beschikbaar voor fans op BBC iPlayer, nadat Matt en David de serie hebben aangepast aan de veranderingen in het culturele landschap van de afgelopen 20 jaar sinds de première”, laat de BBC in een reactie weten. Matt Lucas en David Walliams, de twee producers van de show, hadden reeds in 2020 aangegeven dat ze hun werk wilden aanpassen. “David en ik hebben de afgelopen jaren allebei publiekelijk gezegd dat we het jammer vinden dat we personages van andere rassen hebben gespeeld. Nogmaals willen we duidelijk maken dat dit verkeerd was. Het spijt ons zeer.”

https://twitter.com/CraigHampton123/status/1504414996465336321

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




9 gedachten over “‘Little Britain’ opnieuw beschikbaar, zij het met aanpassingen “om culturele verschillen beter te belichten””

  1. Er is inderdaad veel veranderd. Doordat deze wokezenders denken mee te lopen in het politiek correcte straatje zorgen ze er alleen maar voor dat de meeste normaal denkenden(jaja liesje) niet meer afstemmen op deze kakzenders.

  2. Excuses aanbieden zoals de producers van de show doen zal geen zoden aan de dijk brengen. De typisch Britse humor gaat in een woke-revisie onherroepelijk verloren. Pocowoko en humor zijn een contradictio in terminis en alleen deze wereldverbeteraars zullen zich aan hun ‘humor’ bescheuren. Het weze hen gegund.

Plaats een reactie

Delen