Lorin Parys (Belga)

Binnenland politiek

N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys stapt uit politiek en wil CEO van Pro League worden

Wannes Neukermans

Lorin Parys, die sinds 2014 Vlaams Parlementslid en sinds 2018 ondervoorzitter was van de N-VA, stapt uit de politiek. Hij stelt zichzelf kandidaat om de nieuwe CEO van de Pro League te worden, de Belgische eerste klasse van het voetbal. De kandidatuur van Parys wordt momenteel besproken op de algemene vergadering van de Pro League. Sinds midden januari had de Pro League geen CEO meer, toen Pierre François ermee ophield.

Lorin Parys (45) was de afgelopen jaren actief als politicus bij de N-VA. Hij schopte het er tot ondervoorzitter en zetelde sinds 2014 in het Vlaams Parlement. Hij begon zijn politieke carrière echter bij Open Vld, maar belandde er op een dood spoor. Hij is geboren en getogen in Leuven, en is een belangrijk boegbeeld in de regio, naast Theo Francken.

Parys studeerde rechten in Leuven, Namen, Zuid-Afrika en New York. In die laatste stad was hij ook enkele jaren actief als advocaat, alvorens naar België terug te keren. Als woordvoerder van toenmalig Vlaams minister van Economie Patricia Ceyssens (Open Vld) zette hij zijn eerste stappen in de politiek. Terwijl wordt hij ook actief in de vastgoedsector, waar hij een belangrijke rol speelt in het Uplace-verhaal. Het is daar dat hij in contact komt met Bart Verhaeghe, de voorzitter van Club Brugge. Hij vervulde bij de landskampioen ook de rol van COO, van 2011 tot 2012.

Binnen de partijtop van de N-VA wordt het nieuws bevestigd, maar wil men er verder niet op reageren. Parys was sinds 2018 samen met Valerie Van Peel ondervoorzitter van de partij. De vraag is nu of er een vervanger wordt gezocht voor hem, of dat Van Peel de functie in haar eentje zal verderzetten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys stapt uit politiek en wil CEO van Pro League worden”

  1. Lorin Parys, zoals ze bij ons zeggen, is/was een karrekesspringer. Altijd naar een hoger karreke. Je hebt er niets aan, want bij de eerstvolgende gelegenheid zijn ze weg. Ze zijn herkenbaar aan hun korte dienstperiodes en veelvuldige job- of functieveranderingen. Zie bvb ook Steve Stevaert.
    Bovendien, komende van OVLD, carrièremakend in de NVA. Ondervoorzitter is bijna het hoogste. Heeft De Wever door zijn keuze voor Zuhal Demir de verwachtingen van Parys de kop ingedrukt ? Wie zal het zeggen. De Wever kan best nog wel wat mensenkennis bijleren: kies voor mensen die van nature trouw zijn , zoals Theo Franken. En onthou, wie van de kar afspringt, zit er niet mee in hoe de kar verder bolt.

Plaats een reactie

Delen