Binnenland politiek

Lorin Parys wordt nieuwe voorzitter Pro League

Wannes Neukermans

Lorin Parys is zopas aangesteld als nieuwe CEO van de Pro League. Dat hebben de Raad van Bestuur en de Algemene Vergadering beslist. Vanaf 1 april begint hij aan zijn nieuwe taken bij de Pro League. Parys is momenteel nog ondervoorzitter en Vlaams Parlementslid voor de N-VA. Dat schrijft HLN.

De Pro League zat sinds midden januari zonder CEO nadat Pierre François er mee ophield. Zijn contract verliep eind juni. Voorlopig werd de voetbalfederatie geleid door Anderlecht-voorzitter Wouter Vandenhoute en Club Brugge-manager Vincent Mannaert. Samen moesten ze het pad effenen voor de toekomst van het Belgisch voetbal én op zoek gaan naar een nieuwe CEO.

Nu is er dus besloten dat dat Lorin Parys wordt. De 45-jarige politicus stopt dus als ondervoorzitter bij N-VA. Ook zijn taak als volksvertegenwoordiger zal hij naast zich neerleggen. “Het is een intensief proces geweest. We hebben gekozen voor iemand die met een frisse maar analytische blik naar de sport kan kijken, mensen kan samenbrengen en op zoek gaat naar oplossingen. Lorin wordt het gezicht van het professionele voetbal in België, maar zal achter de schermen de relaties met de clubs, de Voetbalbond, ACFF, Voetbal Vlaanderen, partners en beleid uitbouwen en de organisatie leiden.” Parys was eerder al in de voetbalsector actief als COO van Club Brugge. Hij hield er ook nauwe banden op na met Bart Verhaeghe, die hij kende van het Uplace-project. Hij zal vermoedelijk door hem gebracht zijn als nieuwe potentiële CEO.

Tijd voor een nieuwe uitdaging

In een eerste reactie vertelt Parys dat hij het tijd vond voor een nieuwe uitdaging: “Het is mijn ambitie om voetbal te doen groeien als sport, als maatschappelijke motor en als economische sector. Ik schakel nu dus over van de hoofdzaak naar de belangrijkste bijzaak. Samen met alle partners die het voetbal heeft heb ik ontzettend veel zin om daar nog een turbo op te steken. Vanaf vrijdag 1 april leg ik al mijn politieke functies neer en zal ik me 100% inzetten voor ons voetbal.”

“Het waren acht intense en mooie jaren bij de N-VA”, vervolgt Parys. “Ik haalde veel voldoening uit mijn mandaat van volksvertegenwoordiger en had het genoegen om als ondervoorzitter betrokken te zijn bij twee regeringsonderhandelingen. Ook in Leuven werkte ik samen met een bijzonder fijn team. In 2018 haalden we nog het beste Leuvense resultaat uit de geschiedenis van de partij. Deze carrièreswitch is allesbehalve een eenvoudige keuze. Toen deze opportuniteit op mijn pad kwam, heb ik na een periode van diep nadenken uiteindelijk de knoop voor mezelf doorgehakt.” De Leuvenaar haalde in 2019 nog 21.929 voorkeursstemmen bij de verkiezingen. Een serieuze aderlating dus voor de N-VA, dat haar populairste politicus uit Leuven ziet vertrekken.

Mede-ondervoorzitter Valerie Van Peel vindt het jammer dat Parys vertrekt, maar wenst hem succes in zijn verdere loopbaan. “Het was een eer om het afgelopen jaar met Lorin een team te vormen. Ook menselijk klikte het tussen ons helemaal. De partij en ik gaan hem ongelofelijk missen. Ik wens hem zeer veel succes in zijn nieuwe functie en hoop dat onze wegen in de toekomst ooit opnieuw mogen kruisen.” Wie haar nieuwe collega wordt is nog onduidelijk. Tijdens de laatste ondervoorzittersverkiezingen was onder andere Theo Francken ook kandidaat.

Ook voorzitter Bart De Wever reageerde op het vertrek: “Het risico van samenwerken met bekwame mensen is dat ze soms andere opportuniteiten op hun pad tegenkomen en uitvliegen. Het is niet gemakkelijk om iemand te zien vertrekken met wie ik zo nauw en constructief heb samengewerkt, maar ik respecteer Lorin zijn persoonlijke keuze. Ik dank hem voor zijn bewezen diensten en wens hem het allerbeste toe met zijn nieuwe uitdaging.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

6 gedachten over “Lorin Parys wordt nieuwe voorzitter Pro League”

  1. Aansluitend bij mijn commentaar op het vorige artikel over de switch van Parys : ik was nog vergeten te zeggen dat een karrekesspringer nooit springt als hij niet zeker is van zijn nieuwe job. En zie, hij begint al op 1 april, dat is binnen 4 dagen. Dus Vlaams parlement en NVA : de pot op. Dus hou die dankbetuigingen voor uzelf, hij verdient geen dank voor wat hij gedaan heeft. Daar was hij goed voor betaald. Want hoe zit dat met zijn ontslag uit het parlement? Leuke ontslagpremie en nog vanalles ?

  2. Die N-Va’ers en hun postjes toch.
    Vet betaald, dus gaat hij nu bij de belgicistische en franskiljonse Pro League, en waarschijnlijk Club Brugge aan de titel helpen ook.
    Walgelijk clubje, die Niets-Vlaams Aan.
    Zijn de kiezers nu nog niet geleerd?

  3. Eerst dacht ik dat dit om een vervroegde aprilgrap ging. Maar neen, het was een beslissing, genomen onder drang van een “nieuwe uitdaging”, die belangrijker geacht wordt dan ideologische principes. “Toen deze opportuniteit op mijn pad kwam, …”, jawel, dan kiest de opportunist voor die uitdaging.
    Was Parys niet naar de N-VA overgestapt vanuit de O-V(?)LD en zette hij met zijn verkiezing tot ondervoorzitter Theo Francken niet voor schut? Dit verklaart al heel wat.

  4. Als de super-Belgicistiche profliga nu eindelijk het splitsingsdecreet van maart 1977 toepast is de overstap van Parys naar de profliga een meerwaarde voor het Vlaamse sportbeleid.

Plaats een reactie

Delen