Russische president Vladimir Poetin en Franse president Emmanuel Macron in betere tijden. Shutterstock

Russische president Vladimir Poetin en Franse president Emmanuel Macron in betere tijden. Shutterstock

Uncategorized

Macron vangt bot: Poetin niet bereid oorlog te beëindigen

Van de redactie

De Russische president Vladimir Poetin is niet bereid om de oorlog in Oekraïne te beëindigen. Dat heeft hij gezegd in het telefoongesprek dat hij zaterdag met de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz voerde. Het is al de 9e keer dat Macron en Poetin rechtstreeks bellen en dat sinds hun ontmoeting vorige maand in Moskou. 

De Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Scholz hebben opnieuw getelefoneerd met de Russische president Poetin. Het gesprek begon rond 12 uur vanmiddag en zou volgens een woordvoerder van de Duitse regering 75 minuten hebben geduurd. Macron en Scholz hebben opnieuw – ze deden dat ook al in hun telefoongesprek van donderdag met Poetin – een onmiddellijk staakt-het-vuren van de Russen geeïst. Een Franse functionaris meldde dat Poetin geen bereidheid toonde om de oorlog in Oekraïne te beëindigen.

Oekraïne zou mensenrechten schenden

Poetin heeft van zijn kant de Oekraïense strijdkrachten beschuldigd van ‘flagrante schendingen’ van de mensenrechten en Macron en Scholz opgeroepen om Kiev onder druk te zetten om de schendingen te stoppen. Hij verwees naar buitengerechtelijke executies van tegenstanders, gijzelingen van burgers, het gebruik van burgers als menselijk schild en het gebruik van zware wapens in woonwijken, in de buurt van ziekenhuizen, scholen en kleuterscholen, zegt het Kremlin in een verklaring. Ook beschuldigde hij Oekraïense ‘nationalistische bataljons’ ervan ‘systematisch reddingsoperaties te verstoren en burgers te intimideren die trachten te evacueren’ uit de gevechtszones.

De drie leiders kwamen overeen de komende dagen nauw contact te blijven houden, zei een Duitse regeringsfunctionaris.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




3 gedachten over “Macron vangt bot: Poetin niet bereid oorlog te beëindigen”

  1. Oorlogsretoriek ‘pur sang’.
    Wat hadden Macron en Scholz anders kunnen verwachten?
    Poetin weet dat niet iedereen in de EU op eenzelfde lijn zit en buit de minste blijk van onenigheid uit.

  2. Poetin beheerst tot in de perfectie de tactiek ‘De dief die roept, houd de dief’.Ook Goebbels kent voor Poetin geen geheimen meer: Vertel een leugen vaak genoeg, luid genoeg, en lang genoeg en het volk zal je gaan geloven (‘Wenn man eine große Lüge erzählt und sie oft genug wiederholt, dann werden die Leute sie am Ende glauben’). Lavrov, Poetins minister van Buitenlandse Zaken doet zijn bijnaam ‘Advocaat van de maffia’ alle eer aan.

Plaats een reactie

Delen