Franse president Emmanuel Macron. Shutterstock

Franse president Emmanuel Macron. Shutterstock

Uncategorized

Macron wil samen met Turkije Marioepol evacueren

Van de redactie

De Franse president Emmanuel Macron heeft vrijdagavond gemeld dat Frankrijk het voortouw zal nemen bij een “uitzonderlijke humanitaire operatie” samen met Turkije en Griekenland om de Oekraïense stad Marioepol te evacueren, die al drie weken wordt belegerd door Russische troepen.

“We gaan samen met Turkije en Griekenland een humanitaire operatie opzetten om iedereen die Marioepol wil verlaten, te evacueren”, zei Macron tegen de internationale pers na afloop van de Europese top.

Macron gaf weinig details, maar gaf wel mee dat de operatie “hoe eerder hoe beter” zou beginnen, en zou worden uitgevoerd “in coördinatie” met de Oekraïense president Volodimir Zelenski en de Oekraïense autoriteiten. De Franse president liet ook weten dat hij in contact staat met de burgemeester van Marioepol.

Binnen 72 uur gesprek met Poetin

Macron zei nog dat hij de operatie in Marioepol “binnen 48 tot 72 uur” met de Russische president Vladimir Poetin wil bespreken. “Ik hoop een maximum aan belanghebbenden bij deze operatie te kunnen betrekken”, klinkt het. “Mijn gedachten zijn bij de inwoners van Marioepol, die momenteel te maken krijgen met een gigantisch drama”, zei Macron. “Die stad van meer dan 400.000 inwoners telt er vandaag slechts 150.000 die dan nog eens in dramatische omstandigheden leven.”

Momenteel zitten er 100.000 inwoners vast in de Oekraïense stad dat continu te maken krijgt met bombardementen door Russische troepen.

“Geen onderscheid tussen troepen en burgers”

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis bevestigde vrijdag dat er over een operatie wordt gesproken. Hij voegde eraan toe dat de Oekraïense stad, waar een grote Griekse gemeenschap woont, “op de proef wordt gesteld door een ongekende Russische aanval die helaas geen onderscheid maakt tussen Oekraïense troepen en burgers.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Plaats een reactie

Delen