Tinne Van der Straeten (Photonews)

Tinne Van der Straeten (Photonews)

Uncategorized

Maken groenen bocht inzake kernuitstap? “De wereld is veranderd”

Pieter Van Berkel

Groen en Ecolo lijken dan toch een opening te laten voor een levensduurverlenging van twee kerncentrales. Dat blijkt uit verklaringen minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) en Ecolo-covoorzitter Jean-Marc Nollet.

Van der Straeten pleit voor een energiedoorbraak via een groot totaalakkoord van de federale regering met drie pijlers: een derde steunpakket om de factuur onmiddellijk te verlichten, een stevige versnelling van de energietransitie en de uiteindelijke kalender van de kernuitstap. De drie elementen zijn voor haar één en ondeelbaar, benadrukt ze.

Volgens de minister zal de kernuitstap met open blik worden bekeken. Ze bereidt een grondig reassesment voor van Plan A, de volledige uitstap, en Plan B, de verlenging van de twee laatste kernreactoren. De impact van de oorlog in Oekraïne wordt daarin meegenomen. “Plan A is technisch en juridisch klaar en uitvoerbaar, maar moet bijkomend geanalyseerd worden inzake energie-onafhankelijkheid”, klinkt het.

“De regering zal beslissen op basis van feiten”, zegt de minister. “Plan A en B moeten op dezelfde manier beoordeeld worden. Dat zullen wij doen, zeker in de huidige context, maar dat verwachten we dus ook van anderen om dit zonder taboe te bekijken. Maar niet louter een beslissing over twee kerncentrales die 3% uitmaken van onze energie en die geen oplossing betekenen voor de korte termijn of voor de energiefactuur. Er is nood aan een grote energiedoorbraak voor 100% van onze energie.”

Nollet: “De wereld is veranderd”

Ook Nollet lijkt de bocht te hebben ingezet. “De wereld is veranderd, laten we de kwestie opnieuw bekijken”, zegt hij in een interview met Le Soir. Net als Van der Straeten vind hij dat de kwestie gekoppeld moet worden aan een versnelde overgang naar hernieuwbare energie.

Ecolo zal “met een open geest en op dezelfde manier voor plan A als voor plan B”. “Wij zullen ons niet vastklampen aan de hiërarchie die in het regeerakkoord was vastgelegd en in het akkoord van december is bevestigd”, klinkt het. “Maar wij zullen alles afwijzen wat de overgang niet versnelt, onze energie-onafhankelijkheid niet versterkt en geen betere kostenbeheersing mogelijk maakt.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

8 gedachten over “Maken groenen bocht inzake kernuitstap? “De wereld is veranderd””

  1. 3 %??? Is die Tinne helemaal debiel geworden? Weet zij wel degelijk wat een kerncentrale betekent in dit land (en bij onze buren). What the fuck is haar probleem met de properste energieproductie totnogtoe bestaand?
    Als dat geen dogmatische stelling is?
    Tinne, de geschiedenis zal u blijvend herinneren en ik moet je niet meer vertellen in welke zin! Ons volk zal je eeuwig dankbaar zijn mocht je zo snel mogelijk verdwijnen van dit politiek toneel. Uw gijzeling van Vivaldi heeft nu lang genoeg geduurd. Hoepel op!!!

Plaats een reactie

Delen