Vaste benoeming wordt veel moeilijker bij Vlaamse overheid

Vlaams minister Bart Somers. Photonews

Uncategorized

Nichtje van Le Pen steunt Eric Zemmour: “Het is de liefde voor Frankrijk die ons bindt”

Niels Geerinck

Marion Maréchal biedt officieel haar steun aan Eric Zemmour aan. Het nichtje van Le Pen maakte zondag haar opwachting in een tot de nok gevulde Zenith in Toulon. “Ik ben hier omdat ik eindelijk de kans zie om een einde te maken aan de politieke impasse waarin we te lang hebben vastgezeten.”

Het was even afwachten maar de kogel is nu toch door de kerk. Marion Maréchal zal Eric Zemmour steunen tijdens de Franse presidentsverkiezingen in april. Er werd al enkele maanden stevig gespeculeerd aan wie ze uiteindelijk haar karretje zou binden. “De coherentie, de visie, de strategie maken dat ik naar Zemmour neig”, zo liet ze nog optekenen tijdens een interview in januari.

Vorige maand kwam Marion alvast naar buiten met het nieuws dat ze haar tante, Marine Le Pen, en het Rassemblement National niet opnieuw zal steunen. Voor Le Pen kwam de bocht van haar nichtje niet als een verrassing. “Ik ben er zeker van dat ze hem gaat steunen. Het is slechts een kwestie van dagen. Het doet me persoonlijk wel verdriet. Ik ben de enige die kan winnen van Emmanuel Macron”, zo klonk het nog. De twee liggen al geruime tijd met elkaar in de clinch.

“Na vijf jaar is het een groot genoegen jou te steunen”

Zondag volgde dan uiteindelijk de officiële steunbetuiging van Marion aan Zemmour. Daarmee begeeft ze zich na een afwezigheid van vijf jaar weer op het politieke toneel. In een volle zaal sprak ze de menigte van 7.000 sympathisanten in Toulon toe. “Eric, na vijf jaren van afwezigheid in het politieke leven, is het een groot plezier en genoegen om nu terug te keren. Om jouw kandidatuur voor de presidentsverkiezingen te steunen”, zo stak ze van wal. De politica had al meermaals aangegeven dat ze enkel haar terugkeer zou plannen, indien ze er zeker van was dat ze ook op de voorgrond zou treden. Volgens bepaalde stemmen heeft ze wel geen lidkaart van Reconquête. “Zo wil ze deels haar autonomie behouden.”

Le Pen reageerde reeds op de steunbetuiging van haar nichtje. “Ze verwachten er veel van. De arme Marion wordt getransformeerd tot een soort reddingsboei voor een campagne die volop bezig is in te storten”, zei ze minachtend. “Het is spijtig, want ze verdient beter dan dat.” De breuk binnen de Le Pen-familie lijkt met de acties van Marion nu dus compleet.

Geen gemakkelijke beslissing

De beslissing ging niet gemakkelijk, zo geeft ze toe. “Het was moeilijk om deze beslissing te nemen. Mijn politiek verleden, mijn familiebanden, mijn professionele verantwoordelijkheden…deze maakten de keuze niet evident. Maar toen ik de politiek verliet, vertrok ik met een gevoel van ontgoocheling en ontmoediging.” In het verleden was ze vaak een kritische stem binnen de rangen en bestuur van het FN/RN en gaf ze meermaals aan dat “de cultuur binnen de partij ernstig veranderd was”. Vier RN-Europarlementariërs, waaronder een vooraanstaand lid van de partij, Nicolas Bay, en de enige senator van het Rassemblement National, Stéphane Ravier, hebben zich de afgelopen weken en maanden aangesloten bij Éric Zemmour. Ook zij maakten dezelfde opmerkingen als Marion. “Ik ben hier omdat ik eindelijk de kans zie om een einde te maken aan de politieke impasse waarin we te lang hebben vastgezeten”, zo sprak ze de menigte toe.

Van dat gevoel van “politieke ontmoediging” is er sinds ze de knoop doorhakte geen sprake meer, zo zegt ze zelf. “Maar hier met jou heb ik eindelijk weer de zekerheid dat de strijd niet tevergeefs zal zijn. De politieke vernieuwing zal komen. Ik geloof weer dat de overwinning mogelijk is.” Naar eigen zeggen heeft ze er vertrouwen in dat Zemmour de “best geplaatste” kandidaat is, ondanks zijn recente verlies in de peilingen door zijn uitlatingen over de Oekraïense vluchtingenkwestie en Poetin. “De presidentsverkiezingen zijn niet enkel een kwestie van peilingen, maar vooral van politiek perspectief. Politiek is een dynamiek, het gaat erom een vertrouwensrelatie op te bouwen met het Franse volk”, zo voegt ze toe.

In de meest recente peiling door Ipsos staat Zemmour op 13 procent en Le Pen op 14,5 procent. Huidig president Emmanuel Macron zit nog steeds stevig in het zadel met 30 procent.

“Ik heb ervan gedroomd, jij hebt het gedaan”

De aantrekkingskracht van Zemmour blijkt volgens Marion vooral te liggen in zijn verdiensten als polemicus en auteur. “Het uitwissen van de rode lijn die door links werd opgetrokken. Het uitvegen van het intellectueel terrorisme van politieke correctheid, dat de geesten steriliseert en het debat opsluit. Ik heb ervan gedroomd, jij hebt het gedaan”, zo zei ze.

Ook huidig president Emmanuel Macron krijgt een stevige veeg uit de pan. Marion noemde hem de “verdelende president” omdat hij bewust het Franse volk uiteen zou drijven en tegen elkaar zou opzetten. “Laten we niet in het spel van Macron stappen, wiens credo minachting is en verdeeldheid zijn wapen. Degene die ons dwong te kiezen tussen de politieagent en het gele hesje, tussen de gevaccineerde en de niet-gevaccineerde. Het wordt tijd dat zijn mandaat als verdelende president stopt.”

Volgens Maréchal heeft Zemmour de kracht om “een brede volksbeweging” achter zich te scharen waarin de Fransen, uit alle verschillende maatschappelijke lagen, zich kunnen vinden. “Het Macronisme heeft niet begrepen dat deze natie in essentie een synthese is”, aldus de politica. “Ik kijk naar jou, ik zie Fransen uit steden en Fransen uit dorpen, Fransen uit fabrieken en Fransen uit start-ups, 18-jarige Fransen en 78-jarige Fransen. Kortom, ik zie de mensen van Frankrijk.”

Lees ook:
https://redactie.palnws.be/2022/02/frankrijk-rechts-nooit-zo-sterk-maar-verdeeld/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

6 gedachten over “Nichtje van Le Pen steunt Eric Zemmour: “Het is de liefde voor Frankrijk die ons bindt””

  1. Macron 30%, wie gelooft dat, manipulatie en bedrog ten top.
    Na alles wat macron heeft gedaan , de fransen weten beter, macron zal alles vervalsen om zijn zin en het WEF te plezieren.

Plaats een reactie

Delen