Mensenhandel en extremisme vieren hoogtij in Pakistan

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Mensenhandel en extremisme vieren hoogtij in Pakistan

Sonja Dahlmans

Twee onlangs verschenen rapporten over de Islamitische Republiek Pakistan schetsen een somber beeld. Zo is het aantal aanslagen door religieus geïnspireerde groepen in het land in 2021 gestegen in vergelijking met het jaar voordien. Er waren het afgelopen jaar in totaal 207 aanslagen. Daarbij kwamen 335 mensen om het leven. Nog eens 555 andere raakten gewond. Daarnaast heeft het land te maken met mensenhandel van vooral vrouwen en kinderen.

Militante, religieus geïnspireerde groepen zoals de lokale Taliban, IS Khorasan (ISK) en de Tehreek-i-Labbaik Pakistan (TLP) pleegden het afgelopen jaar een pak meer aanslagen dan het jaar daarvoor. Veiligheidstroepen, burgers, leden van vredescomités, overheidsfunctionarissen en gezondheidsmedewerkers waren het doelwit van deze aanslagen. ISK eiste ook nog meerdere aanslagen gericht tegen religieuze minderheden op. De groep opereert in buurland Afghanistan en Pakistan. ISK zou naar eigen zeggen ook aanslagen hebben gepleegd op supporters van de Taliban in Afghanistan.

Christenen en andere religieuze minderheidsgroepen zijn vaker het doelwit van dergelijke extremistische aanslagen. Die kunnen het werk zijn van militante, religieus geïnspireerde groepen, maar ook woedende menigtes kunnen gewelddadig zijn. Jihadistisch geweld groeit aanzienlijk in Pakistan. Christenen, die nog geen twee procent van de totale bevolking van het land uitmaken, zijn het meest kwetsbaar voor dergelijk geweld. Zo waren er meerdere bomaanslagen van de TTP op kerken. De afgelopen maanden werden verschillende christelijke geestelijken gedood.

Mensenhandel

Pakistan kent ook een groot probleem op vlak van mensenhandel. Met name vrouwen en kinderen zijn hier het slachtoffer van. Zij belanden vaak in gedwongen prostitutie. Daarnaast worden in het land ook mensen verhandeld en gedwongen tot zware arbeid. Volgens een rapport uit 2021 zijn vooral gedwongen arbeid en mensenhandel in eigen land het grootste probleem. In een studie uit 2018 over moderne slavernij staat Pakistan op de achtste plaats van de in totaal 167 landen.

In 2019 raakte bekend dat vooral arme, christelijke meisjes werden verscheept richting China. Ze vormen net als andere religieuze minderheidsgroepen een zeer kwetsbare groep omdat ze economisch en sociaal gemarginaliseerd leven. Deze armoede maakt deze jonge vrouwen extra kwetsbaar voor mensenhandelaars.

Christelijke en hindoeïstische minderjarigen worden ontvoerd, en gedwongen om een islamitisch huwelijk te sluiten en zich te bekeren tot de islam. Sommige slachtoffers zijn slechts 11 of 12 jaar oud. Naar schatting overkomt dit elk jaar gemiddeld duizend meisjes in het land. Ook deze slachtoffers kunnen in de gedwongen prostitutie terechtkomen.

Pakistan staat, net als andere landen in de regio zoals Afghanistan, Uzbekistan, Kazachstan, Tadzjikistan en Turkmenistan, op de jaarlijkse ranglijst christenvervolging van Open Doors.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

5 gedachten over “Mensenhandel en extremisme vieren hoogtij in Pakistan”

  1. zijn dat nu niet juist de vrienden van het westen en het wokisme,.Je oogst wat je zaait,Poetin is een betere leider van zijn land,wij hebben hier ook een Poetin nodig om het linkse wokisme aan banden te leggen.

Plaats een reactie

Delen