Met dank aan de Russen: Oekraïens leger heeft meer tanks dan bij uitbreken oorlog

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Met dank aan de Russen: Oekraïens leger heeft meer tanks dan bij uitbreken oorlog

Carl Deconinck

Dat de Russische invasie van Oekraïne niet gaat zoals gepland, is een understatement. De ‘speciale operatie’ had in enkele dagen tijd beklonken moeten zijn, maar Russische soldaten botsten op een bijzonder hevige weerstand. De materiële en menselijke verliezen aan Russische zijde zijn erg hoog. Bij het Oekraïense leger loopt het anders.

Eén van de motivaties van Poetin om de oorlog tegen Oekraïne te beginnen, was dat het land bewapend zou worden door de NAVO en zo een bedreiging vormde voor Rusland. Het ziet er nu echter naar uit dat Poetin zelf heeft gezorgd voor extra bewapening van het Oekraïense leger. Het bezit momenteel meer tanks dan bij het uitbreken van de oorlog.

Oekraïne verloor de afgelopen maand 74 tanks. Die werden vernield of veroverd door de Russen. Maar omgekeerd heeft Oekraïne zeker 118 tanks kunnen veroveren op de Russen, zo blijkt uit geverifieerde cijfers. Dat wil zeggen dat Oekraïne 44 tanks meer heeft dan bij het begin van de oorlog. Bovendien zijn de tanks van beide landen hetzelfde of gelijkaardig, waardoor ze opnieuw ingezet kunnen worden tegen de Russen. De Russen van hun kant verloren 280 tanks en konden er maar 38 veroveren op de Oekraïners. Mogelijk zijn de cijfers nog erger voor Rusland, aangezien dit enkel geverifieerde veroveringen betreft. Het beeld van Oekraïense tractoren die Russische tanks wegslepen, is in elk geval al iconisch geworden voor deze oorlog.

(Lees verder onder de tweet.)

Enorm falen

Het ziet er dus naar uit dan Poetin op elk mogelijk front heeft gefaald. De Oekraïners hebben zijn troepen niet met open armen ontvangen, noch viel het land uiteen in oost en west. De Russischtalige Oekraïners keerden zich massaal af van het Kremlin en Oekraïne is meer verenigd en staat verder weg van Rusland dan ooit tevoren. De ‘speciale operatie’ werd een lange, bloederige strijd en op sommige fronten worden de Russen nu zelfs teruggedreven.

Ook het Westen bleek niet verdeeld, maar vormde onverwacht een stevig blok. Zowel in de NAVO als in de Europese Unie vonden de landen elkaar en klinkt er een ongeziene eensgezindheid. De Russische economie en het Russische leger krijgen enorme klappen te verwerken. Westerse sancties en wapens treffen Rusland, en nu komen daar ook nog eens Russische wapens bij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Met dank aan de Russen: Oekraïens leger heeft meer tanks dan bij uitbreken oorlog”

Plaats een reactie

Delen