De miltaire inlichtendienst ADIV deed in het verleden te veel met te weinig mensen. Die analyse bracht vice-admiraal en ADIV-topman Wim Robberecht woensdag mee bij de voorstelling van zijn noodplan voor de dienst in het parlement. “Als we niet zelf de middelen hebben, werken we samen met staatsveiligheid en politie, maar vooral met internationale partners”, aldus Robberecht. ADIV zal ook met het gerecht nauwer samenwerken, om nieuwe affaires-Jürgen Conings te voorkomen.
Wim Robberecht kwam aan het hoofd van de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid te staan in de nasleep van de klopjacht op Jürgen Conings. Hij verdween vorig voorjaar met wapens en munitie die hij uit een kazerne kon stelen. Uiteindelijk werd hij dood teruggevonden in het Dilserbos na een zoektocht van meer dan een maand. Bij de ADIV bleken militairen met een (extreem)rechts profiel slechts door één persoon opgevolgd te worden.
Kan niet garanderen dat zoiets nooit meer gebeurt
Volgens Robberecht is de aandacht nu verscherpt, zonder dat hij hier details over wil geven. “Maar garanderen dat zoiets nooit meer gebeurt, kan niet.” Robberecht vervangt zondebok Philippe Boucké als ADIV-baas: Boucké moest opstappen na de zaak-Jürgen Conings.
Het actieplan 2022 dat hij woensdag in het parlement voorstelde, besprak Robberecht eerder met defensieminister Ludivine Dedonder (PS), de Nationale Veiligheidsraad en de regeringskern. Het is een noodplan, dat opgesteld werd met de middelen die ADIV had toen Robberecht aantrad. De bijkomende investeringen die Dedonder wist los te krijgen, komen eind dit jaar in het meerjarenplan aan bod.
“Ondanks de besparingen probeerde de ADIV in het verleten te veel te doen”, aldus Robberecht. “We moesten prioriteiten stellen en onze netwerken op de juiste manier gebruiken.” Hoe dat juist in zijn werk gaat, vertelt hij niet: “De commissie vindt daarom plaats achter gesloten deuren.”