NAVO schat dat Rusland al 40.000 soldaten verloor in Oekraïne

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

NAVO schat dat Rusland al 40.000 soldaten verloor in Oekraïne

Carl Deconinck

Dat de Russen zich mispakt hebben in Oekraïne, was al een tijdje duidelijk. Hun inval loopt niet zoals verhoopt en de weerstand van de Oekraïners is veel feller dan verwacht. De Russische verliezen lopen hoog op. Een topman van de NAVO schat dat Rusland in een maand tijd al 40.000 soldaten heeft verloren, waarvan er meer dan 15.000 gesneuveld zouden zijn.

Rusland voert zijn ‘speciale operatie’ in Oekraïne uit met zo’n 120 bataljons of ongeveer 150.000 soldaten. Maar daarvan lijken ze er heel wat verloren te hebben. De NAVO schat dat Rusland zo’n 40.000 soldaten heeft verloren, of ongeveer een vierde van hun leger. Dat zijn dus soldaten die gesneuveld, vermist, gewond of gevangengenomen zijn.

De schatting is gebaseerd op cijfers vrijgegeven door het Oekraïense leger, schaarse informatie uit Rusland en data verzameld via open source-onderzoek. Het aantal gewonden wordt berekend op basis van het aantal gesneuvelden. Men rekent drie gewonde soldaten voor elke gedode soldaat. De NAVO gaat ervan uit dat de cijfers van Kiev, waaruit blijkt dat de Russen al 15.600 van hun soldaten zagen sneuvelen, correct zijn. De topman meent dat er tussen de 7.000 en 15.000 Russische doden zijn. Het totaal aantal verliezen ligt dan tussen de 30.000 en 40.000.

Grotere verliezen dan in Afghanistan

Indien de cijfers kloppen, zijn er in minder dan vier weken tijd meer Russen gedood dan in de oorlog van de Sovjet-Unie tegen Afghanistan, die tien jaar duurde. Het Kremlin is echter zeer spaarzaam met informatie. Op 2 maart maakte het nog bekend dat er 498 soldaten waren gesneuveld. Onlangs berichtte de regeringsgezinde krant Komsomolskaya Pravda dat er 10.000 soldaten zijn gestorven en 16.000 anderen gewond raakten, maar dat artikel werd snel weer verwijderd.

De cijfers lijken in lijn te liggen met de schatting van Sim Tack, geopolitiek en militair analist bij Force Analysis, die we recent hierover interviewden. Hij schat dat ze met meer dan 1.000 bevestigde materiële verliezen ook meer dan 15 procent van hun materiaal zijn verloren. Vandaag verloren de Russen zelfs een landingsschip. Ook verloren de Russen al opvallend veel belangrijke generaals. Het kraken van de Russische communicatie zou hierbij een belangrijke rol spelen. Hierdoor zijn Oekraïense sluipschutters naar eigen zeggen in staat de leidinggevende figuren aan het front te identificeren en te elimineren. Volgens Oekraïens president Zelensky schakelden ze zo al 6 Russische generaals en tientallen kolonels uit.

Het is nu de vraag hoeveel verliezen Rusland nog kan dragen. Het zou nu al reserves hebben ingeroepen. Jonge mannen zijn er niet op overschot en demografisch staat het land er slecht voor. De populatie zakte al naar een historisch dieptepunt. Voor de oorlog werd geschat dat de bevolking tegen 2035 met 12 miljoen zielen zou inkrimpen. Ook de grote materiële verliezen zijn niet zomaar te vervangen. De winst waarvoor Rusland al die opofferingen maakte, is eerder beperkt. Enkel de relatief weinig belangrijke stad Cherson werd veroverd, maar Oekraïne zou daar tegenaanvallen plannen en de stad willen heroveren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “NAVO schat dat Rusland al 40.000 soldaten verloor in Oekraïne”

  1. 15.000 gesneuvelden, allicht langs iedere kant. Later zal men er wel een monument voor oprichten en een vlam voor branden… immens tristg en dit in Europa in de 21ste eeuw.
    Al die moedrs, zl die vrouwen en de kinderen die wenen : een meer van tranen.
    Stop die waanzin.

Plaats een reactie

Delen