Caroline Henderson als Jarl (Bron: Twitter)

Cultuuroorlog

Netflix maakt van Vikingheerser zwarte vrouw: “De Vikingen waren multicultureel en multiraciaal”

Redactie PAL

Er is opschudding ontstaan over het nieuwe seizoen van de populaire Netflix-serie Vikings. Daarin wordt het personage van Vikingleider Håkon Sigurdsson, die tussen 971 en 995 over het huidige Noorwegen regeerde, gespeeld door een zwarte vrouw. Hoewel dat niet met de realiteit overeenstemt, zegt Netflix dat de maatschappij ten tijde van de Vikings diverser was dan ze lijkt.

Vikings: Valhalla is het nieuwste seizoen van de populaire reeks. Toch is het voor het eerst dat er echt commotie ontstaat over de serie, wat te maken heeft met het feit dat er een zwarte vrouw gekozen werd voor een personage dat in realiteit een blanke man was. Volgens Netflix gaat het hier echter niet om een fout of een keuze om woke te zijn, maar om een weerspiegeling van de maatschappij ten tijde van de Vikings.

“In de nieuwe serie Vikings: Valhalla lijkt de veelzijdige stad Kattegat misschien een buitenbeentje voor wie niet vertrouwd is met de Vikinggeschiedenis. Maar de realiteit ligt dichter dan je zou denken”, klinkt het op de website van Netflix. “In het echte leven, en zoals getoond in de show, reisden Vikingen vaak en vestigden zich over de hele wereld, verspreid over Constantinopel, Rusland, Noord-Afrika, Spanje en zelfs Canada.”

Actrice Caroline Henderson, die de rol van Sigurdsson op zich neemt, kan zich naar eigen zeggen wel vinden in het personage dat ze speelt. “Ik heb echt een band met het personage. Ik voel mee met Håkon, maar dan duizend jaar later.”

Ook Jeb Stuart, regisseur van de serie, verdedigt de keuze voor een zwarte vrouw. “De Vikingen waren niet noodzakelijkerwijs een homogene, volledig blanke groep mensen; ze waren multicultureel en multiraciaal”, aldus de regisseur.

Kritiek

Op de keuze van Netflix om de rol aan een zwarte vrouw toe te kennen komt veel kritiek. “Wat is de kans dat een vrouw, laat staat een zwarte vrouw, in het jaar 900 Jarl wordt?”, vraagt iemand zich af. “Wat weerhoudt Netflix ervan om een serie te maken over Mansa Musa? Dan kan je een gehele zwarte cast hebben en een uniek verhaal vertellen. Maar nee, ze veranderen liever de Europese geschiedenis.”

(Lees verder onder de tweet.)

Iemand anders geeft dan weer aan beledigd te zijn door de casting van Netflix. “Als Noor voelt dit aan als een belediging van mijn cultuur”, aldus de twitteraar. “Wij zijn met slechts 5 miljoen mensen een minderheid, waarom zouden ze dit doen? Wanneer hebben wij Noren zwarte mensen tot slaaf gemaakt?”

(Lees verder onder de tweet.)

Anne Boleyn

Het is echter niet de eerste keer dat een serie kritiek oogst door zogenaamde ‘blackwashing’, wat slaat op het feit dat men historisch blanke personages laat spelen door zwarte acteurs. Zo kreeg de BBC heel wat kritiek nadat ze in een serie over Anne Boleyn koos voor een zwarte actrice, terwijl Boleyn een blanke vrouw was. Onder andere Laurence Fox, een Britse acteur, had daar toen een duidelijke mening over. “Anne Boleyn was een blanke, heteroseksuele vrouw. De diversiteitsagenda is puur racisme”, schreef hij.

https://twitter.com/LozzaFox/status/1399827391460040705?s=20&t=4GPJGvT81NSswQLIB9SEhQ

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




18 gedachten over “Netflix maakt van Vikingheerser zwarte vrouw: “De Vikingen waren multicultureel en multiraciaal””

  1. Netflix is gewoon een propagandakanaal van de globalisten uit Hollywood om hun wereldvisie rechtstreeks binnen te brengen in de Vlaamse huiskamers. Straf dat zoveel nationalisten hun geld verspillen aan dergelijke streamingdiensten. Gewoon abonnement opzeggen en dit woke-kanaal droogt vanzelf op. Wij als Vlamingen en bij uitbreiding Europeanen, kunnen best ons geld besteden aan eigen cultuur, eigen films, eigen tv-series, eigen documentaires.

  2. Netflix en BBC zijn niet aan hun proefstuk wat betreft zwarte toe-eigening. Dat Scandinavië toen al multiraciaal zou zijn geweest is een woke eis.
    De geschiedenis heeft ongelijk, alleen pocowoko’s hebben gelijk. Punt.
    Omspitten dat tuig!

  3. Straks een film op Netflix van een blanke man, hoofd van de Massai krijgers in Afrikan, die de Engelsen verjagen vanop hun grondgebied. Of toch niet, want Afrika is niet multicultureel of multiraciaal, de vikingen waren dat blijkbaar wel.

  4. De eerste keer dat deze topserie mijn maag deed keren. Waarom dan geen serie maken over Afrikaanse stammen waarin verschillende blanken rondlopen? Die woke en andere zotte zever zou ik persoonlijk eens censureren!

  5. De vikingen waren waarschijnlijk zo multicultureel en multiraciaal als de Vlamingen 70 jaar geleden. Net zoals men tegenwoordig zijn eigen geslacht wil kiezen, wil men zijn eigen waarheid en geschiedenis fabriceren. De geschiedenis moet immers utilitair zijn voor het heden.

  6. Wanneer een zwarte Jezus Christus gekleed in een luipaardvel die op een tamtam klopt en zijn vaudoe hemelse vader aanbid. Mij zal je nooit horen beweren dat er maar één God is. Ik gok op minstens één God per ras.

  7. Als men vindt dat dit moet kunnen: Waarom dan geen 2e wereldoorlog films maken met ipv een blanke man die Hitler speelt een zwarte vrouw Hitler laten spelen? Te gek voor woorden!

Plaats een reactie

Delen