Nigel Farage. Shutterstock

Uncategorized

Nigel Farage: “Groene subsidies gaan naar rijke grootgrondbezitters terwijl inflatie de armen het meest treft”

Carl Deconinck

Ook in Groot-Brittannië is het pijnlijk ontwaken uit de groene wensdromen. De resultaten van de gevolgde groene plannen worden steeds meer voelbaar. Nigel Farage, die een campagne voert tegen dat groene beleid, duidt op enkele pijnlijke feiten.

De stijgende energieprijzen in Groot-Brittannië zorgen voor heel wat debat. De energierekening is er, net als bij ons, enorm gestegen. Ze groeit 14 keer sneller dan de lonen in 2022. Gas werd er 4 keer zo duur in een jaar tijd. Nigel Farage spreekt dan ook van “rampzalige effecten” op de levensstandaard van de gemiddelde Brit. Hij onderlijnt daarbij dat het werkelijke schandaal ligt in het feit dat een groot deel van die prijstoename het gevolg is van zogenaamde groene subsidies.

De energieregulator van de Britse overheid gaf vorige maand zelf de cijfers vrij. Een kwart van de kosten bij een gemiddeld huishouden gaat naar ‘ecologische/sociale verplichtingen’. Naar de groene energiesector dus. De Britten moeten ook nog 4,76 procent btw betalen, hoewel premier Boris Johnson eerder had beloofd dat hij die zou afschaffen na de Brexit. Hij liet dat echter na.

Farage is daar niet over te spreken. “Het feit dat je niet eens kan zien op onze rekeningen dat een derde van de kosten gaat naar belastingen en groene subsidies is een grote, verborgen diefstal. (…) En dit alles komt dus van februari, voordat de prijzen helemaal ontspoorden”, benadrukt de politicus. Bovendien komt er nog een vergoeding voor gasbedrijven, nadat de overheid een plafond oplegde. Een idee dat Farage communistisch en onwerkbaar vindt.

Zweeds tienermeisje

Hij stelt verder vast dat “rijke grootgrondbezitters jarenlang betaald zijn geweest om windmolens op hun grond te zetten, net zoals de grote multinationals die deze monsterlijke dingen in de Noordzee planten”. “Het gewone volk had hier nooit iets over te zeggen”, aldus Farage. “Iedereen moest het hoofd buigen voor een tienermeisje uit Zweden dat geen enkele wetenschappelijke kennis had. En moest de CO2-uitstoof effectief gedaald zijn, dan hadden we dat niet zo erg gevonden, maar dat gebeurde ook niet. Het enige dat er gebeurde is dat iedereen nu dure rekeningen mag betalen.”

De situatie is erg vergelijkbaar in Vlaanderen. Ook hier gaat een derde van de kosten voor elektriciteit naar belastingen en groene heffingen. Ook hier zijn de prijzen exponentieel gestegen. De federale overheid reageerde door de energiekosten in de zomer minder te belasten, wanneer mensen geen verwarming en amper verlichting nodig hebben.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Nigel Farage: “Groene subsidies gaan naar rijke grootgrondbezitters terwijl inflatie de armen het meest treft””

  1. Energiekosten in de zomer minder belasten. Kan het nog cynischer?
    In plaats van de Vivaldi-kliek te defenestreren en niet tot 2024 te wachten zullen wij ons op een prettige reizen-zomer voorbereiden. Daarna lokt de nieuwe variant.

Plaats een reactie

Delen