Oekraïense regering verklaart oorlogsbuit belastingvrij

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Oekraïense regering verklaart oorlogsbuit belastingvrij

Carl Deconinck

De Oekraïense regering heeft een opvallend besluit genomen: veroverde Russische oorlogsbuit moet niet worden aangegeven als verworven inkomen. Tanks en wapens die de inwoners kunnen innemen van de Russen, zijn dus vrij van belastingen voor de Oekraïners.

Er verschenen op sociale media al verschillende beelden van Oekraïners met Russische tanks. Indien de oorlogsgoden Oekraïne gunstig gezind zijn, zullen de inwoners deze effectief mogen houden. Dat bepaalde het Oekraïense Nationaal Agentschap voor de Bescherming tegen Corruptie (NAPC). “Heb je een Russische tank of een gepantserd voertuig veroverd en maak je je zorgen hoe het in te brengen? Blijf kalm en verdedig het moederland voort. Het is niet nodig om de buitgemaakte Russische tanks en andere apparatuur aan te geven.”

“Volgens de letter van de wet zijn gevechtstrofeeën niet het onderwerp van aangifte om deze reden: ze werden niet verworven als gevolg van enige vorm van transactie, maar in verband met de totale agressie door de Russische Federatie sinds 24 februari 2022 tegen de onafhankelijke en soevereine Oekraïense staat als een voorzetting van de verraderlijke aanval door de Russische Federatie tegen Oekraïne die begon in 2014”, vervolgt het NAPC.

(Lees verder onder de tweet.)

Personenbelasting

“Dankzij de moed en de overwinning van de verdedigers van de Oekraïense staat, werd vijandig militair materiaal doorgaans vernietigd of werd het onschadelijk gemaakt”, klinkt het nog. “Daardoor is het moeilijk om naar waarde te schatten in overeenstemming met de wet op eigendom, eigendomsrechten en professionele waarderingsactiviteiten in Oekraïne. Daarom is het onmogelijk om te achterhalen wat de prijs van dergelijke eigendom is.”

Verder werd ook verklaard dat gelden ontvangen in het kader van de oorlog tegen Rusland niet onderworpen zijn aan de personenbelasting omdat ze “de manifestatie zijn van eenheid en cohesie van het Oekraïens volk in de strijd tegen de racistische indringers”.

Deze maatregel lijkt te passen in de bredere tactiek van de overheid om een totale oorlog vanuit de bevolking aan te moedigen. Op deze manier zal het aanvallen en plunderen van Russische basissen aangemoedigd worden. Eerder zette de overheid de mensen ertoe aan om molotovcocktails te maken en deelde ze automatische wapens uit aan de burgerbevolking.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Oekraïense regering verklaart oorlogsbuit belastingvrij”

  1. Dan wil ik wel zo’n tank zonder BTW aankopen om het kanon omhoog te richten en er een ouderwetse pot geraniums in te proppen ter vertoon in mijn voortuin want die mijn oude tuinkabouters staan stijf van artrose.

Plaats een reactie

Delen