De boostercampagne begint te sputteren, nu zowat alle coronamaatregelen zijn opgeheven. Vooral het wegvallen van het CST maakt dat minder mensen nog het nut zien om een boosterprik te laten zetten. “En toch zijn ze er absoluut gebaat bij, want dat boostervaccin maakt hun basisimmuniteit voldoende sterk”, zei Dirk Ramaekers, hoofd van de Taskforce Vaccinatie, tijdens de wekelijkse persbriefing.
Het percentage volledig gevaccineerden ligt op 89 procent bij de bevolking ouder dan 18 jaar. Het percentage geboosterden ligt daar met 75 procent flink onder. “De booster haalt inderdaad nog niet dezelfde percentages als de primovaccinatie. Wat ons zeker parten speelt, is het opheffen van de coronamaatregelen en dan vooral het stopzetten van het gebruik van het CST, nu we in code geel zijn beland”, zegt Ramaekers.
De boostercampagne krijgt daardoor minder bijval in zijn laatste fase. Toch blijft die booster cruciaal om onze basisimmuniteit voldoende sterk te maken, want de pandemie is nog niet voorbij. “Bij mensen die onvolledig gevaccineerd zijn, stijgt het risico op ernstige ziekte bij besmetting. Daarom blijven we propageren dat mensen absoluut gebaat zijn met het boostervaccin, ook al zitten we nu in code geel”, aldus Ramaekers.
Tweede booster
Wat de tweede boosterpik betreft heeft de overheid verschillende scenario’s uitgewerkt. In het meest aannemelijke worden alleen de mensen die tot de risicogroepen behoren (ouderen, mensen met andere aandoeningen zoals diabetes) nogmaals geprikt. In het meest verregaande scenario komt de hele bevolking aan de beurt. Om die operaties mogelijk te maken, blijven de vaccinatiecentrum ‘op waakvlam’ zodat ze indien nodig snel weer opgestart kunnen worden maar er wordt onder meer ook op huisartsen, thuisverplegers en apothekers gerekend.
Welk vaccin er zal gebuikt worden is voor een deel afhankelijk van de producenten. Pfizer werkt aan een aangepast vaccin specifiek voor de omikronvariant. Moderna aan een zogeheten ‘multivalent’ vaccin dat tegen verschillende varianten opgewassen zou zijn. “Uit klinische studies zal moeten blijken welke het beste werkt”, aldus nog Ramaekers, die benadrukte dat er nog veel wetenschappelijke onzekerheid bestaat over de noodzaak van die tweede booster-inenting. Een groot vraagteken in alle scenario’s blijft uiteraard of er nog nieuwe varianten opduiken.