Opmerkelijk: toespraken van Zelensky doen tolken in tranen uitbarsten

Oekraïens president Volodymyr Zelensky. Shutterstock

Uncategorized

Opmerkelijk: toespraken van Zelensky doen tolken in tranen uitbarsten

Carl Deconinck

Oekraïens president Volodymyr Zelensky maakt indruk met zijn krachtige toespraken. Zozeer zelfs dat verschillende tolken hun emoties de vrije loop laten bij zijn woorden.

Zelensky bevindt zich nog steeds in het belegerde Kiev en sprak van daaruit dinsdagmiddag het Europees Parlement toe. Hij beschreef de precaire situatie waarin hij en zijn land zich bevinden, en de bittere prijs die het daarvoor moet betalen. Zo vestigde Zelensky de aandacht op de twee raketten die op het Vrijheidsplein in Charkov waren ingeslagen en tientallen mensen hadden gedood. De plaats van de aanval was voor hem meer dan symbolisch: “Dit is de prijs van vrijheid. We vechten voor ons land en voor onze vrijheid.”

Zelensky greep de crisis ook aan om te pleiten voor Oekraïens lidmaatschap van de Europese Unie. Hij drukte de parlementairen op het hart dat Oekraïne een vrij en Europees land wil zijn en dat de EU met Oekraïne erbij sterker zal zijn.

Opmerkelijk: hoewel tolken zich vooral moeten concentreren op het vertalen en het overbrengen van een boodschap, konden verschillende tolken hun tranen niet bedwingen. Een tolk die vertaalde naar het Engels kreeg duidelijk hoorbaar een serieuze krop in de keel toen Zelensky een aanval beschreef waarbij meerdere kinderen waren gestorven.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Een andere tolk die zijn toesprak van zaterdag live vertaalde voor de Duitse televisie, kon haar gevoelens niet meer onder controle houden toen Zelensky zijn toespraak afsloot met een patriottische boodschap: “Rusland volgt het pad van het kwaad. De wereld moet Rusland het recht afnemen om nog te kunnen stemmen op de VN-veiligheidsraad. Oekraïners, we weten exact wat we verdedigen. We zullen zeker winnen. Glorie aan elke soldaat, glorie aan Oekraïne!”

(Lees verder onder de tweet.)

De tolk reageerde later via Twitter op haar uitschuiver. “Ik ben een conferentietolk. Ik tolk vredesgesprekken die 10 uur duren. Maar vandaag, live op Duitse televisie, kon ik mijn werk niet afmaken bij Zelensky, tijdens zijn laatste woorden barstte ik in tranen uit. Ik hou van jullie allemaal, mijn mede-Oekraïners.” In een interview met Tagesspiegel vertelde ze dat enkele van haar vrienden Russische doelwitten zijn.

(Lees verder onder de tweet.)

Mythische status

Oekraïens president Volodymyr Zelensky begint zo steeds meer een mythische status te verwerven. Zelensky’s bereidwilligheid om mee te vechten voor zijn land en om zijn volk te leiden en bij te staan, met gevaar voor eigen leven, op een moment van crisis, is inspirerend en vindt over heel de wereld weerklank. Nu ook zijn toespraken van dergelijke kwaliteit zijn, mag hij zich volgens velen stilaan beginnen meten met Winston Chuchill. Niet toevallig een figuur uit de Tweede Wereldoorlog, want veel gebeurtenissen die nu plaatsvinden, kwamen niet meer voor sinds die periode.

Het belang van de rol die Zelensky speelt in zowel het verenigen en het doen standhouden van zijn volk, als bij het verenigen van Europa en het Westen, kan niet onderschat worden. Het contrast met bijvoorbeeld de president van Afghanistan, die vluchtte met koffers vol geld toen de Amerikanen even niet opletten, kan niet groter zijn.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “Opmerkelijk: toespraken van Zelensky doen tolken in tranen uitbarsten”

  1. Laat hem door zijn overtuiging inzake vrijheid ook geleid worden bij eventuele toetredingsgesprekken tot de EU, zo niet geraakt Oekraïne van de regen in de drop.

  2. Dit artikel gaat niet over het VB. In deze is uw commentaar dus naast de kwestie. N.a.v. Een ander artikel heb ik het al gehad over ‘voortschrijdend inzicht’, of is dit alleen links toegestaan?

  3. “Zijn kan ingetrokken”? Dit zal wel niet in de Dikke Van Dale opgenomen worden.
    Vermoedelijk worden ‘zijn staart intrekken’ en ‘zijn kar keren’ door elkaar gehaspeld.
    Overigens: dit artikel gaat niet over VB.

Plaats een reactie

Delen