Illustration shows the gardens, during a press visit to the greenhouses of the Royal castle in Laken/Laeken, Brussels, before the opening to the public around mid-May, Friday 30 April 2021. The greenhouses can be visited during three weeks. BELGA PHOTO BENOIT DOPPAGNE

Binnenland politiek

Ondanks N-VA-wetsvoorstel blijft Park van Laken van de koning

Wannes Neukermans

Vandaag stemde de meerderheid in de Kamer het wetsvoorstel van N-VA-Kamerlid Peter Buysrogge om het kasteelpark van Laken open te stellen voor het publiek weg. Zeer opvallend, aangezien de meeste meerderheidspartijen zélf in de media al voorstellen deden om dit domein openbaar te maken. De meerderheid deed zelfs niet de moeite om het voorstel te bespreken. Terwijl verschillende partijen zich al openlijk voorstander toonden en Ecolo-Groen zelfs een eigen resolutie heeft”, aldus Buysrogge. Vermoedelijk wil Vivaldi gewoonweg geen N-VA-voorstellen goedkeuren, los van de inhoud.

Het domein van het Kasteel van Laken met bijhorende tuinen, serres en vijver vormt een grote groene long van 180 hectare in Brussel. Vooral het drukbevolkte noorden van Brussel kampt met een schaarste aan publiek groen. “Daarom pleit ik, samen met collega Tomas Roggeman, al langer om een groot deel van dit domein open te stellen, met inachtneming van de nodige waarborgen inzake de veiligheid van de Koninklijke familie en de bescherming van de natuur”, zegt Kamerlid Peter Buysrogge.

Moest al meer dan 100 jaar open zijn

Vandaag zijn het volledige park en de gebouwen in handen van de Belgische Staat. Eigenlijk had de bevolking dus al meer dan honderd jaar moeten kunnen genieten van de groene ruimte in een groot deel van het koninklijk park. Toch bleef de koninklijke familie zich het park steeds toe-eigenen. “We laten een kans liggen door een perceel van 180 hectare niet te benutten”, aldus Buysrogge. Die oppervlakte komt overeen met de binnenstad van Leuven of Brugge. “In 1903 is er een zogenoemde wet gekomen op aanvaarding van de schenking. Dat heeft ervoor gezorgd dat bij koninklijke domeinen in pakweg Oostende, Tervuren of Vorst een regeling was met vruchtgebruik voor de troonopvolgers. Maar dat is er voor Laken niét. Dus moesten de tuinen eigenlijk al meer dan een eeuw helemaal open zijn sinds het overlijden van Leopold II, in 1909.”

Geen enkele meerderheidsfractie kwam tussen tijdens de bespreking van dit voorstel in de commissie Binnenlandse Zaken. Zelfs bij Ecolo-Groen, die hierover een eigen resolutie hebben, bleef het muisstil. “De Vivaldi-meerderheid stemde slaafs tegen dit wetsvoorstel”, aldus Buysrogge. “Deze regering heeft steeds de mond vol van politieke vernieuwing, maar vandaag bereikten we weer een dieptepunt. Het N-VA-voorstel omtrent het Park van Laken is daar het zoveelste voorbeeld van. Zonder enige bespreking of argumentatie beslissen de meerderheidspartijen om het voorstel weg te stemmen. Terwijl ze daar zowel in de Kamer als in het Brussels Parlement openlijk voorstander van zijn.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

8 gedachten over “Ondanks N-VA-wetsvoorstel blijft Park van Laken van de koning”

  1. Toch duidelijk dat de restjespartijen niets met rechts willen te maken hebben .Alles wat VB en NVA voorstellen wordt weggestemd omdat .Het valt niet op zeker .Jaloezie is toch een erge ziekte

  2. Het Park van Laken zoals het parlementslid aangeeft is altijd open,dit strekt zich uit tussen de Eeuwfeestpaleizen en het Koninlijk Kasteel in Laken.Ik snap niet waarom men dan het park van het kasteel nog wil openstellen.Er is in het park voldoende plaats om mensen te laten genieten van de natuur,terwijl je voor het Koninklijk park moet zorgen voor de veiligheid van de koning en zijn familie, wat extra uitgaven meebrengt terwijl de staat al geen geld heeft om al die Koninlijke domeinen deftig te onderhouden.Er zijn nu véél dringerder zaken aan te pakken. .

  3. En dan te weten dat BDW denkt van met deze bende in de volgende federale regering te stappen… Vlaams front, Belziek barst!
    Blaast hij zijn eigen partij op voor de postjes, dan is hij niet beter dan Lachaert… En zal de NVA de trado’s achterna kunnen richting kiesdrempel!!!

  4. N-VA doet juist hetzelfde met voorstellen van het VB in gemeenten, waar ze mee in de meerderheid zitten, zelfs als ze overeenstemmen met hun eigen partijprogramma (bv. controle op buitenlandse eigendommen bij sociale woningen of een ‘European Disability Card’

Plaats een reactie

Delen