Marokkaanse christenen hoopvol na verlies islamistische partij PJD

Foto: Shutterstock

Binnenland politiek

PEILING: N-VA grootste partij, Vlaams Belang daalt licht

Wannes Neukermans

In de meest recente grote peiling van HLN wordt N-VA opnieuw de grootste partij van Vlaanderen. Het Vlaams Belang zakt enkele procenten, terwijl Vooruit ook in deze peiling blijft stijgen. Ook CD&V stijgt licht, de andere Vivaldipartijen doen het minder goed. Groen raakt opnieuw niet verder dan 8,4 procent.

Het Vlaams Belang lijkt stemmen verloren te hebben door haar soms dubieuze houding over de Russische inval in Oekraïne. De nauwe banden van bepaalde partijleden met het Kremlin spelen hen parten. Maar ook op het energiedebat kon de partij van Tom Van Grieken te weinig haar stempel drukken. De partij blijft wel fors beter scoren dan tijdens de verkiezingen in 2019 (18,7 procent). Diezelfde moeilijke relatie met het Russisch-Oekraïense conflict speelt de PVDA minder parten: zij blijven 8,9 procent van de stemmen halen.

Geen absolute meerderheid

N-VA doet haasje-over met de andere V-partij, en verbetert haar score met zo’n twee procent in vergelijking met de peiling van december 2021. Wel blijft ook deze peiling nog steeds twee procent onder het verkiezingsresultaat van 2019. Toen behaalden ze meer dan een vierde van de Vlaamse stemmen. Een absolute meerderheid langs Vlaamse kant zit er voor N-VA en Vlaams Belang dus nog steeds (nét) niet in.

De partijen van de federale regering doen het nog steeds slechter dan bij de verkiezingen. Met Vooruit als uitzondering. In de meest recente peiling zakt Open Vld onder de tien procent. Groen zat daar al langer: het vertrek van Meyrem Almaci komt voor de partij dus geen dag te vroeg. De resultaten van Vooruit blijven stijgen binnen Vivaldi: ze behalen een score van 15 procent. Zij hebben met Frank Vandenbroucke dan ook de populairste minister in hun rangen. Ook (wit) Konijn Rousseau scoort steevast hoog in de populariteitspolls. Daarnaast stijgt de score van CD&V licht sinds de vorige peiling.

Conclusie: na een terugval vlak na de verkiezingen blijft de N-VA in een stijgende lijn kiezers lokken. Het Vlaams Belang kent een lichte terugval, nadat ze enkele peilingen lang de grootste partij van Vlaanderen waren. Binnen Vivaldi stijgen enkel de resultaten van Vooruit peiling na peiling, al lijkt CD&V nu ook te volgen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

36 gedachten over “PEILING: N-VA grootste partij, Vlaams Belang daalt licht”

  1. N-VA grootste partij (sic). Goed nieuws voor de particratie, MR, de OVLD, CD&V, België, de Eurocraten en de NAVO uiteraard. Slecht nieuws voor de Vlaamse autonomisten, democraten, de vredesactivisten en natiestaten.

  2. Zijn ze nu helemaal zot geworden?
    Weer op die hypocrieten en kazakkendraaiers van Niets Vlaams Aan beginnen stemmen, en dan ook nog op degenen die nog niets anders gedaan hebben dan de boel om zeep geholpen (een zingend konijn en een Arabische asielaanvraaggoedkeurder, dus Vooruit en CD&V).
    Arm Vlaanderen, ze gaan het NOOIT OF NOOIT leren.

  3. peiling van HLN? Juist ja. Als de Morgen een peiling doet heb je een ander resultaat, De Standaard, weer een ander resultaat. Snapie ? Die peilingen zijn waardeloos en niet objectief.

  4. Dat Vlaams Belang de communisten steunt, is inderdaad een opmerkelijk feit. In het coviddebat overheerste voor het VB het individuele belang, ook heel opmerkelijk voor een partij die de gemeenschap hoog in het vaandel draagt. En N-VA? Die wil alleen in het politieke bad met Vivaldipartijen. Uiteindelijk ben je als Vlaming altijd gejost. Maar de kiezer heeft altijd gelijk, hij heeft de huidige situatie mogelijk gemaakt en zal dit blijven doen.

  5. Het Vlaams Belang wordt steeds meer en meer hypocrieter. Herinner u dat ze zich tijdens de Covid-crisis meer dan anderhalf jaar angstvallig onthielden van oppositie voeren. Tegenover de angstepidemie durfde men bijna 2 jaar lang niets in te brengen. Dat Poetin bij extreem-rechts ook veel krediet geniet (door bijvoorbeeld zijn homohaat) en ze hierbij nu noodgedwongen een bocht dient te nemen is ook niet bepalend geweest voor hun geloofwaardigheid. Het VB faalt nu in zelfdenkend reageren op kwesties die maatschappelijk niet meer eenduidig als links of rechts geïnterpreteerd worden. Hierbij verwijs ik terug naar de Covid-hysterie. Zowel hippies (en andere linkse ivorentorenzitters) als mensen met enige realiteitszin zagen het einde van de wereld of anderzijds onsterfelijkheid door vaccins tegemoet. In zo een tijden helpen manipulatieve figuren die dreigen met hel, verdoemenis, sociale uitsluiting (met pasjes) en heropvoeding. Kingsken Connor en meester Frank koesteren nu de resultaten… Het links liberalisme dat nu in het Western door zowat iedereen als zum kotzen ervaren wordt, ploegt blind, eigengereid en zelfvoldaan voort.

  6. NVA prijst zich gelukkig, ze zijn weer de grootste. Mijn mening is dat een kinderhand gauw gevuld gevuld is. Wacht tot we naar het stemhokje kunnen gaan, dat zal andere koek zijn 🙂

  7. Goede raad voor het Vlaams Belang: beperk u tot uw kerngedachten in Vlaanderen en zoek geen steun of sympathie bij buitenlandse ‘vrienden’.
    Tom Van Grieken moet dringend enkele briesende hengsten in zijn partij op non-actief zetten.

  8. Al de politici en de commentatoren op dit forum zouden beter eerst het boek “Het is maar een peiling” van Frank Thevissen eens grondig moeten lezen en dan hun mening te berde brengen.
    Ze zullen rap te weten komen wat voor een volksverlakkerij dit soort peilingen is.
    De echte peiling is de verkiezing en de rest is wishful thinking met onbetrouwbare bronnen.

  9. In België en haar provincie Vlaanderen verkiezen onze fake democratische partijen peilingen boven verkiezingen. Herman Van Rompuy politiek reactionaire snob, was bij de eersten om de verlenging van de legislaturen van vier naar vijf jaar te bepleiten. Kwestie om de inspraak van de kiezer zolang mogelijk te beperken.

  10. Een peiling die wordt uitgevoerd of meegedeeld door een anti-VB mediaplatform zoals HLN.be klopt langs geen kanten.De mensen die dit gaan geloven gaan op den duur op een andere partij gaan stemmen door hun(HLN) vuile linkse strategie.Mensen.Echte peilingen zijn de verkiezingen en als er een peiling uit de bus komt lees dan een politiek neutrale mediasite.bv.Ipsos en dan nog

Plaats een reactie

Delen