Jan Peumans duwt Limburgse N-VA-lijst | PAL X

Zuhal Demir en Jan Peumans. Twitter

Uncategorized

Pijnlijk: Rik Daems (Open Vld) snoerde Oekraïens parlementslid de mond tijdens waarschuwing voor Russische agressie

Carl Deconinck

Rik Daems is de voorzitter van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa. In die hoedanigheid zat hij vorig jaar een zitting voor, waarin Oekraïens parlementslid Oleksiy Gontsjarenko het woord nam. Gontsjarenko wilde duidelijk maken wat er gebeurde in zijn land en wat Rusland van plan was. De manier waarop zinde Daems echter niet. Hij verbood Gontsjarenko om nog te spreken. Vandaag strijdt Gontsjarenko met gevaar voor eigen leven als vrijwilliger in het Oekraïense leger.

https://redactie.palnws.be/2022/03/oleksiy-gontsjarenko-oekraiens-parlementslid-trok-naar-kiev-als-vrijwilliger/

In het Westen kwam de Russische invasie van Oekraïne als een verrassing. Niemand had verwacht dat de troepen van Russisch president Vladimir Poetin zo ver zouden gaan en zo brutaal zouden optreden. Maar Oleksiy Gontsjarenko, een Kremlin-kritische politicus, trok eerder al aan de alarmbel. Zo ook in de Raad van Europa. Dat was echter niet naar de zin van Rik Daems.

Gontsjarenko gaf een toespraak waarin hij het belang van de situatie in Oekraïne voor Europa wilde onderstrepen. Rusland bezette toen al de Krim en enkele gebieden in het oosten van Oekraïne. Volgens Gontsjarenko was Oekraïne op dat moment al “het geweten van Europa”. Hij hekelde dat men op Europees niveau bezig was over artificiële intelligentie en niet over de territoriale integriteit van lidstaten van de Raad, over de soevereiniteit van lidstaten of over het vredevol oplossen van conflicten in Europa.

Het leek er volgens Gontsjarenko op dat de rest van Europa vergeten was wat er toen al aan het gebeuren was in Oekraïne. Om zijn punt kracht bij te zetten, haalde hij een Oekraïense vlag met kogelgaten boven. Daarmee wilde hij aantonen dat Oekraïne toen al vocht voor vrijheid en onafhankelijkheid. Die krachtige symbolische waarde was echter niet besteed aan Rik Daems. Die vond het een overtreding van de regels en zette de micro van Gontsjarenko uit. Hij vond de tussenkomst “ongelofelijk”.

(Lees verder onder de tweet.)

“Huis van de democratie”

Terwijl zijn micro uitstaat, hoor je Gontsjarenko nog vertellen over een aanval waarbij 30 Oekraïense soldaten stierven. Daems kijkt echter verveeld weg en zorgt ervoor dat niemand hem nog kan horen. Daarna dreigt hij ermee om Gontsjarenko te laten ontzetten uit het parlement.

Wanneer de Oekraïener doorgaat, reageert Daems plots heftig: “Ik zal erg duidelijk zijn, het is niet de eerste keer, mijnheer Gontsjarenko, dat u hier op een extreme manier het recht op vrije meningsuiting misbruikt. Ik zal dit incident doorverwijzen naar het bevoegde comité. Ik zal erg duidelijk zijn, het is niet de eerste keer. Dit is een huis van de democratie. We behandelen elkaar met respect en we proberen problemen op te lossen in plaats van ze te creëren. Dus u hebt het woord niet meer. Zit alstublieft neer of vertrek uit deze zaal. Het is de laatste keer dat we dit soort incident hebben onder mijn voorzitterschap, mijnheer Gontsjarenko. Ik verwijs u door naar het comité en ik zal extreem streng zijn over deze situatie, want het is niet de eerste keer dat u dit doet, op een erg onacceptabele manier. We gaan nu naar de andere sprekers. Zwijg alstublieft. U heeft het woord niet.”

Vechten voor democratie

Achteraf gezien is deze passage erg pijnlijk voor Daems. Terwijl Gontsjarenko een reëel probleem aankaartte, en aantoonde dat de democratie en vrijheid echt in gevaar waren, snoerde Daems hem de mond. Nu zijn we duizenden doden en tien miljoen vluchtelingen verder. Op dit eigenste moment is Oleksiy Gontsjarenko in Kiev, dat door Rusland zwaar gebombardeerd wordt. Het parlementslid meldde zich aan als vrijwilliger om te strijden tegen de Russen. Hij kreeg een korte militaire spoedcursus en vecht nu mee met het Oekraïense leger.

De Parlementaire Assemblee ziet toe op de verdediging van de mensenrechten, de pluralistische democratie en de rechtsstaat. De lidstaten zijn hen rekenschap verschuldigd wat betreft de mensenrechten en de democratische waarden. Toen Daems voorzitter werd, klaagde hij aan dat in verschillende Europese landen de vrijheden, rechten en democratie onder druk stonden. Daarmee doelde hij blijkbaar niet op Oekraïne. Volgens Daems was er op dat moment maar één thema dat centraal stond: “Tijdens mijn verkennende gesprekken met de fracties en de landen ter voorbereiding van mijn voorzitterschap kwam één thema duidelijk naar voor, namelijk het klimaat.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

12 gedachten over “Pijnlijk: Rik Daems (Open Vld) snoerde Oekraïens parlementslid de mond tijdens waarschuwing voor Russische agressie”

  1. Had iemand iets anders verwacht van een partij die sedert Vivaldi nu echt letterlijk over lijken gaat om haar eigen grote gelijk verder aan iedereen op te dringen? Ovld heeft in zowat alle dossiers de burger bedrogen: Vlaams met de digitale meter en zonnepanelen, federaal met het kerndebacle, en Europees met de kant van Poetin in deze oorlogswaarschuwing te kiezen. Vraag eens aan de Engelsen, die zonder Verhofstadt, waarschijnlijk nog in de EU waren, wat ze denken van de Vlaamse liberalen? Maar ondertussen is El Kouakibi nog steeds vrij “in ziekteverlof”, manipuleert Q nog steeds volop justitie die niet maalt over het helpen zelfmoorden van JC, verafschuwt Somers nog steeds Vlamingen die opkomen voor een eigen identiteit al is het maar een braderie en geilt de premier nog steeds op alles wat jarretels draagt in pornofilms.

Plaats een reactie

Delen