Federale regering geeft bijna 300 miljoen euro extra aan “socialistische investeringsenveloppe” Beliris

Cieltje Van Achter. Belga

Uncategorized

Polen ontkent beschuldigingen van racisme aan Oekraïense grens

Redactie PAL

Al enkele dagen doet de bewering de ronde dat Polen een racistisch beleid zou voeren bij de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Het kabinet van de Poolse president Andrzej Duda ontkent de beschuldigingen en noemt deze “fake news”.

Zo’n 200.000 mensen zouden tot nu toe vanuit Oekraïne naar Polen gevlucht zijn. Op sociale media zijn echter heel wat beelden te vinden van niet-blanke vluchtelingen die de oorlogszone proberen te ontvluchten, maar daarbij worden tegengehouden aan de Poolse grens. Al snel ontstond het verhaal dat dit te wijten zou zijn aan het beleid van Polen, dat zou zijn ingegeven door racisme. Op onderstaande beelden zouden een 40-tal Afrikaanse studenten te zien zijn, die de grens niet mogen oversteken.

https://twitter.com/TheAfrican_Hub/status/1497859664331038723

Ook Indische studenten zouden problemen ondervinden om de grens met Polen over te steken. Ravinder Singh, CEO van de hulporganisatie Khalsa Aid, stelt op Twitter dat er sprake is van “absoluut racisme” aan de Pools-Oekraïnse grens. “Internationale studenten worden door de Poolse autoriteiten geweerd. Ze worden niet toegelaten in Polen! Walgelijk!”

“Mensen van kleur betalen altijd de hoogste prijs”

Sylvana Simons, voorzitster van de Nederlandse partij BIJ1, was er als de kippen bij om Polen te veroordelen. “De afgelopen dagen werd m’n hart verwarmd door de goed georganiseerde hartelijkheid waarmee Polen vluchtelingen verwelkomde”, geeft ze op Twitter aan. “Nu komt de harde werkelijkheid weer binnen: zwarte levens tellen niet mee. The bottom line is always racism.”

Op het Twitter-account van BIJ1 wordt er nog een schepje bovenop gedaan. De partij beweert niet alleen dat zwarte mensen de grens niet mogen oversteken, maar ook dat “mensen van kleur, de arbeidersklasse, vrouwen en de LHBTIQA+-gemeenschap altijd de hoogste prijs betalen”.

“Fake news”

Op het eerste gezicht lijkt de bewering dat het Poolse grensbewakers zijn die niet-blanken tegengehouden incorrect. Het zijn Oekraïense soldaten die de massa proberen terug te drijven. De reden waarom dit gebeurt is niet duidelijk, maar het staat vast dat er geen sprake is van een racistisch motief vanuit Polen. Dat blijkt uit bevragingen van BBC-journaliste Stephanie Hegarty.

Daarnaast ontkent het kabinet van president Andrzej Duda ten stelligste dat Indische studenten zouden worden geviseerd of tegengehouden. Volgens de autoriteiten zou het om “fake news” gaan wanneer wordt beweerd dat Polen mensen op basis van ras of geloof zou segregeren. “We vragen voorzichtigheid en roepen op om geen valse informatie te verspreiden”, klinkt het in een persbericht.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




5 gedachten over “Polen ontkent beschuldigingen van racisme aan Oekraïense grens”

  1. Een gouden kans welk zeker zal zijn de mensensmokkelaars zien in de myserie van Oekraine een gouden zaak door hun klanten bij de vluchtende massa mee te sturen en te zeggen dat ze allemaal studenten zijn de bedriegers .Terecht dat ze controleren het was te denken dat deze er misbruik gingen van maken

  2. “Alle” mannen tussen 18 en 60 moeten blijven om het land te verdedigen. Waarom zouden de gekleurden dan toch mogen gaan lopen? Dat is inderdaad pure discriminatie: van de blanke mannen t.o.v. de gekleurden.

Plaats een reactie

Delen