Prinses Esmeralda wil standbeelden Leopold II weg: "België moet boeten voor wat het deed in Congo"

Standbeeld van Leopold II. Shutterstock

Uncategorized

Prinses Esmeralda wil standbeelden Leopold II weg: “België moet boeten voor wat het deed in Congo”

Ward Van Meensel

Prinses Esmeralda de Réthy, dochter van koning Leopold III, roept op tot het verwijderen van standbeelden van Leopold II uit het straatbeeld. De standbeelden zouden volgens haar racistisch zijn. Ook wijst ze erop dat alle standbeelden van blanke mannen zijn.

Prinses Esmeralda de Réthy heeft in een opiniestuk in The Brussels Times haar mening laten horen over de standbeelden van haar voorouder koning Leopold II. Volgens de prinses kampt België al langer met een racistisch verleden.“Het zijn niet alleen de standbeelden, België moet boeten voor wat het deed in Congo”, aldus Esmeralda.

Volgens de prinses is de verwijdering van standbeelden nog maar de eerste stap tot de boetedoening van België voor het koloniale verleden. Officiële verontschuldigingen zijn volgens haar ook belangrijk. Ook klaagt ze wat volgens haar “systemisch racisme” is aan. “De protesten van afgelopen zomer waren een kantelpunt. Er is systemisch racisme in onze Europese samenlevingen dat in de geschiedenis terug te voeren is op kolonialisme en imperialisme. Etnische minderheden worden nog steeds gediscrimineerd bij het zoeken naar werk of huisvesting, of wanneer ze worden aangehouden door de politie”, zo schrijft de prinses in haar opiniestuk.

Verontschuldigingen

Koning Filip heeft vorig jaar spijt betuigd voor de Belgische kolonisatie van Congo, maar officiële verontschuldigingen kwamen er nog niet. Volgens de prinses zijn deze broodnodig. Ook het teruggeven van gestolen kunst en het doen van herstelbetalingen aan Congolese inwoners zijn volgens haar noodzakelijk.

Standbeelden moeten volgens de prinses niet vernield worden, maar wel uit het straatbeeld verwijderd worden en in musea geplaatst worden met historische duiding. Volgens de prinses is de woede gericht op de standbeelden volledig begrijpelijk. De beelden zouden een constante herinnering zijn aan het “pijnlijke verleden”.

In haar opiniestuk schrijft de prinses dat de standbeelden allemaal mannelijk zijn, en noemt ze Leopold II een ‘white supremacist’. “We moeten deze standbeelden verwijderen. Ze verheerlijken de mannen – en ja, het waren allemaal mannen – die de blanke supremacisten waren en die de inboorlingen van zoveel landen in Afrika, Azië en Amerika dood en lijden brachten”, aldus Esmeralda. Ze roept op tot het omslaan van een bladzijde in de Belgische geschiedenis.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




22 gedachten over “Prinses Esmeralda wil standbeelden Leopold II weg: “België moet boeten voor wat het deed in Congo””

  1. Wie zijn geschiedenis wist’ kent zijn volk NIET – Leopold II WAS OOIT onze Koning die België toentertijd geleid heeft en er het beste mee voor had! Alle Europese landen toen hadden kolonies!

  2. Onnozel wijf zeg, waarom zou België zich moeten verontschuldigen voor iets wat één van haar voorvaderen heeft mispeuterd. Voor mijn part mogen alle standbeelden van koningen weg en en passant het koningshuis met ganse familie ook.

  3. Ik hoop dat deze verwarde persoon geen dotaties krijgt van de vooral Vlaamse belastingbetalers; Ze mag ook niet vergeten dat ze nu een rijke lui leventje kan leiden te danken is aan het geld dat de familie verdient heeft aan investeringen in Congo. Dus ze houdt beter haar bek.
    Ze vergeet ook te zggen dat Congo eigenlijk verontschuldigingen moet aanbieden aan Belgie voor wat ze gedaan hebben met de erfenis die we in 1960 achter gelaten hebben.

  4. De prinses is intussen 65. Ze had dus nogal wat tijd nodig om tot dit besluit te komen. Zij beweegt zich hoofdzakelijk in linkse milieus waaronder ook Extencion Rebellion.Het zou een goed begin zijn moest ze haar fortuin ( en titels die zij notabene te danken heeft aan haar voorvader ) terug geven aan de slachtoffers. Ik zou dit in ieder geval logisch vinden maar wie ben ik natuurlijk.

  5. Congo is onafhankelijk geworden op 30 juni 1960. Sindsdien heeft dit land niets anders gekend dan chaos, burgeroorlog en epidemieën. Als je meer wilt weten over de Congo Vrijstaat geregeerd door koning Leopold II, raad ik je van harte aan het boek te lezen dat rond 1905 is geschreven door een Amerikaanse antropoloog Frederick Starr, na 13 maanden onderzoek ter plaatse. Ook gratis te lezen (Engels) op internet. Dit boek weerlegt de meedogenloos verspreide leugens in de lastercampagne die eerst in het Verenigd Koninkrijk opgezet werd, en dan herhaald in de Verenigde Staten.

  6. Ik stel voor dat Esmeralda uit eigen zak de herstelbetalingen doet en dat de dotaties aan de leden van het koningshuis volledig worden stopgezet. Tenslotte is het haar familie geweest die zich met Congo heeft ingelaten, niet de mijne.

  7. Gezien de wreedheden onder Leopold 2 plaatvonden mag het koningshuis hiervoor dan ook opdraaien. Laat ons beginnen met het aanslagen van ALLE koninklijke bezittingen en die ten gelde maken ten voordele van Congo. Gezien ze duidelijk aangeeft dat ze schuldig zijn, kunnen we ineens alle leden van het koningshuis laten opsluiten in Congo. De Belgen kunnen natuurlijk niet anders dan het koningshuis afschaffen wegens te beladen, te schuldig en vooral te wit. Sorry Esmeralda, jij zal België niet meer binnen mogen wegens nazaat van een pleger van genocide.

  8. Prachtig dat deze dame zo nederig is tegenover Congolezen maar wanneer haar excuses voor het discrimerende gedrag van haar voorzaten tegenover de Vlamingen.
    Persoonlijk ben ik tegenstander van een “schadevergoeding”, een verrekening van zowel materiële als immateriële investeringen zou bekeken kunnen worden maar dan zou men daar in Afrika wel eens lelijk op zijn neus kunnen kijken.
    En indien zij “herstelbetalingen” zo broodnodig vindt : “verbeter de wereld en begin bij jezelf” maar ‘k vermoed dat zij bij haar koninklijke familie op niet al te veel bijval zal moeten rekenen : zoals geregeld in het nieuw verschijnt komt koning2 Albert en zijn madame nu al niet toe, en ook Laurent zou moeite hebben om de eindjes aan mekaar te knopen

  9. Da’s niet mogelijk, nu hebben wij het gedaan !!! Dat ze eens naar haar familie kijkt ! In de periode van Belgisch “Congo”, waren wij arme Vlaamse keuterboerkes ! Herstelbetalingen ??? Doe ze de groeten die “prinses”. Mijn maag draait om !

  10. Geschiedenis is zoals het woord zegt’wat geschieden of gebeurd is’. Als deze linkse gekken daar op zitten te kakken, laat dan meteen alle geschiedenis verdwijnen, dus geen woord, letter of beeld nog van dat wat er vanaf gisteren en daarvoor gebeurd is, stelletje idioten zeg.

  11. Een heel land hoeft geen boete te doen voor de misdaden van 1 familie en hun grotendeels zwarte huurlingen. Neem heel de familie gevangen, sla al hun bezittingen aan en verkoop heel die prul. Lever dan de familie en het geld uit aan de Congo, dat ze er daar mee doen wat ze willen. Dat moet dan maar eens het einde zijn van de zelfhaat en het gekruip voor zwarten in dit land

  12. Misschien moet de Belgische maatschappij dan al het bezit van die prinses en bij uitbreiding het koningshuis confisceren en integraal aan de Congolese president schenken, in ruil daarvoor kan Congo de terugbetaling doen van al. de miljarden die we in de loop van de jaren aan hen gestort hebben om hun zodanig te helpen ontwikkelen dat ze nu tot dit besluit komen om de achter achterkleinkinderen van hun kolonisten te taxeren.

  13. Ik neem aan dat ze vooral de gehele Koninklijke Schenking zal aanwenden om de nu 20-jarige Congolezen te helpen om het verleden van hun overleden betovergrootouders te verwerken, en hen liefst hun eigen cultuur en culturele gebruiken zoveel mogelijk te laten herinstalleren?

  14. “België moet boeten voor wat het deed in Congo” ? België deed destijds in Congo niets, Congo was een kolonie en eigendom van het koningshuis dat het gebied afstond aan de Belgische elite omdat ze het zelf niet alleen konden uitbuiten, de gewone Belg werd ge(mis)bruikt om het vuile werk op te knappen. De Vlamingen werden zelf onderdrukt door de koning & franstalige elite. Volgens haar eigen logica is de eerste die moet boeten voor de misdaden van haar familie en hun franstalige vrienden dat krankzinnig princessenwicht zelf. Dat onze koninklijke familie erfelijk belast is op mentaal/intellectueel vlak wisten we al langer, het aantal gekken in die familie zijn niet te tellen.

  15. INDEPENDANCE.
    België: miljarden aan ontwikkelingshulp gestort door onze regeringen aan de dictators, de Mobutu- , Kabila-clans, enz…alles verdween in het grote zwart gat CONGO. Post kolonialisme op zijn best, de Congolese burgers bleven verweesd achter, chaos, terreur, bedrogen en belogen door machtige corrupte politici. Standbeelden moeten verdwijnen? Neen, nooit want de geschiedenis herhaalt zich, functioneren als een spiegel. Napoleon, de “Hitler avant la lettre”, die de slavernij terug instelde, alles leegroofde, enz… heeft in Parijs nog altijd zijn bedevaartsoord. Stel voor dit even met rode verf te gaan bekladden samen met “De Leeuw” van Waterloo……Je mag en kan het “verleden” nooit in het “heden” transponeren vertelde ooit mijn geschiedenisleraar. Blauw bloed ziet dat met andere ogen, deze elite voelt zich door God gezonden, zijn wel de fundering van onze huidige monarchie, niet?

  16. België heeft daar een functionerend land achter gelaten.
    De Congolezen hebben het daarna zelf kapot gemaakt.
    Ondanks enorme ontwikkelingssteun.
    En wat gelijk wie aan Congo verdiend heeft, daar heb ik helemaal niets mee te maken.
    Vraag de excuses en compensaties aan concrete personen/ organisaties/ bedrijven. De prinses kan er zelf al mee beginnen, ze zit dichts bij de pot.

  17. Kunnen we meteen ook Rome met de grond gelijk maken, de Romeinen hebben ook het huidige Europa bezet en er wreedheden uitgevoerd. Gaan we de piramiden ook platwalsen omdat slaven ze gebouwd hebben? Gaan we ook moslims doen boeten voor hun wreedheden over de eeuwen heen en nog stenigen? Kortom gaan we iedereen die in de geschiedenis iets uitgespookt heeft hun nakomelingen laten boeten? Hoever ga je hierin terug? WO II, WO I, Leopold II, de middeleeuwen, de Romeinen, de farao’s….laat die staatsgesubsidieerde op onze kosten levende alleswetende profiteuse het eerst eens zeggen, vooraleer we alles gaan afbreken. Bij afbreken moet je bij Poetin zijn, daag Esmeralda.

Plaats een reactie

Delen