Illustratie (Belga)

Uncategorized

Rechtbank Namen noemt verlenging CST “niet proportioneel”

Wannes Neukermans

De Naamse rechtbank oordeelde dat de verlenging van het Covid Safe Ticket in Wallonië tot 15 april niet gerechtvaardigd is. De proportionaliteit van het gebruik van de maatregel is volgens de rechtbank van eerste aanleg niet gegarandeerd. Het is niet de eerste keer dat de rechtbank in Namen dit oordeelt: vorige keren werd het CST uiteindelijk in hoger beroep toch goedgekeurd.

De rechtbank beargumenteerde dat de komst van de omikronvariant het een en ander had veranderd. Zo is vaccinatie bijvoorbeeld minder efficiënt om besmetting te voorkomen bij deze virusvariant. Het hof van beroep van Luik had op 7 januari, in een andere zaak gestart door de vzw ‘Notre bon droit‘, geoordeeld dat de coronapas een “objectieve, noodzakelijke en proportionele” maatregelen was. Enkele dagen na het arrest besliste het Waals gewest het gebruik van de coronapas te verlengen tot 15 april.

Zelfs met code geel is uitspraak belangrijk

Tegen die beslissing trok de vzw opnieuw naar de rechter. Daarom wees Notre bon droit de evolutie van de gezondheidssituatie en de dominantie van de omikronvariant. De verlenging van het CST met drie maanden kon voor de organisatie dan ook niet door de beugel. “De cijfers tonen aan dat met de omikronvariant de vaccinatie aan efficiëntie inboet en niet meer de doelstellingen (het inperken van virusoverdracht) kan halen”, aldus advocate Audrey Lackner.

Het Waals gewest moet nu binnen de 15 dagen de beslissing terugdraaien. Anders komen er dwangsommen. “Er zijn verschillende scenario’s nodig, van de afschaffing van het CST tot de aanpassing ervan”, verklaart de advocate. Vrijdag staat er een nieuw Overlegcomité op de agenda: hoogstwaarschijnlijk zullen we richting code geel gaan. Dat betekent dat het Covid Safe Ticket (tijdelijk) verdwijnt. Toch is de beslissing van het Luikse hof van beroep belangrijk: “Indien zich een nieuwe coronagolf aandient in de herfst, kan de Waalse regering niet meer terugvallen op het CST in zijn huidige vorm.

De Waalse regering gaf intussen een verklaring waarin het akte nam van de uitspraak van de Naamse rechtbank. Ze voegde eraan toe dat het CST een tijdelijke overgangsmaatregel is en dat de Waalse regering er geen gebruik meer van wil maken, eens de gezondheidstoestand het toelaat. Het Overlegcomité zal zich vrijdag buigen over het al dan niet behouden van de coronapas. In functie van de beslissingen, houdt het gewest de mogelijkheid open om beroep aan te tekenen tegen de rechterlijke beslissing.

https://redactie.palnws.be/2022/02/tijl-de-bie-professor-in-datawetenschappen-en-artificiele-intelligentie-ugent-ik-hoop-dat-de-reactie-van-het-beleid-bij-toekomstige-golven-wel-rationeel-en-evenwichtig-zal-zijn/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen