Alexander De Croo (Photonews)

Alexander De Croo (Photonews)

Uncategorized

Regering bereikt energieakkoord

Belga Press Agency

De regering-De Croo heeft maandagavond een akkoord bereikt over de aanpak van de hoge energieprijzen. Het akkoord voorziet in een tijdelijke btw-verlaging op gas en elektriciteit, een mazoutcheque van 200 euro en een verlaging van de accijnzen op diesel en benzine. Dat heeft de woordvoerder van de premier bekendgemaakt.

Het pakket maatregelen heeft een kostprijs van 1,3 miljard euro, een kostprijs die grotendeels (voor 1,08 miljard euro) gefinancierd wordt door de meerinkomsten als gevolg van de hoge energieprijzen. 

Het kernkabinet van de federale regering zat sinds 19 uur maandagavond bijeen over de fors stijgende stijgende energieprijzen. Verschillende opties en voorstellen lagen op tafel. Alle partijen in de Vivaldi-regering waren het erover eens dat niets doen geen optie was. 

De regeringspartijen hebben nu een akkoord over een bijkomend pakket maatregelen. Zo komt er zowel voor elektriciteit als voor gas een tijdelijke btw-verlaging naar 6 procent. Die verlaging loopt tot eind september. Begin september komt er wel een evaluatie. Voor elektriciteit was er eerder al afgesproken om de btw tijdelijk naar 6 procent te brengen. De periode voor die verlaging wordt nu verlengd van eind juni naar eind september.

Voor gebruikers van mazout komt er een tegemoetkoming in de vorm van een cheque van 200 euro. 

Aan de pomp gaan de accijnzen voor diesel en benzine omlaag met 0,175 euro per liter, of omgerekend 10 euro op een tank van 60 liter. Daar komt er midden juni een evaluatie en bij een prijs van 1,7 euro per liter treedt het cliquetsysteem in werking. 

Daarnaast wordt ook het brede sociaal tarief verlengd tot 30 september. 

Tot slot wordt ook de  mogelijkheid van tijdelijke werkloosheid verlengd tot eind juni. Dat stelsel zal vanaf 1 april kunnen ingevoerd worden “voor overmacht ingevolge de oorlog in Oekraïne”.

Het nieuwe pakket maatregelen komt bovenop de 1,1 miljard die al in februari werd beslist.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

5 gedachten over “Regering bereikt energieakkoord”

  1. En weerom een sluipend communautair akkoord in de traditionele vorm: veel baten voor Wallonië en de kostprijs bij de werkende klasse en kleinere zelfstandigen. Kunnen we vragen dat ook ovld en cdv hun V in partijnaam inleveren wegens bedrieglijk?

  2. Een BTW-verlaging die loopt van juni tot september 🤣🤣🤣. Dat gaat ons zeker 10€/maand schelen💰💰💰. Maar ondertussen is er weer een indexsprong vermeden en dat kost ons dan weer 50€/maand. Winst voor Vivaldi: 40€/maand. Ik had niks anders verwacht.

  3. Dat noemen ze nu iemand blij maken met een dode mus. Denkt die achterlijke kleuter nu echt dat hij hier iets geweldigs neerzet. Met alle meeropbrengsten van taksen en etc moet er minstens 50cent/liter afkunnen, zelfs dan maken ze nog winsten. Met alle chinezen hé… .

Plaats een reactie

Delen