Rusland en China voeren strijd met VS op en uiten valse beschuldigingen over biowapens in Oekraïne

Chinees minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi. Shutterstock

Uncategorized

Rusland en China voeren strijd met VS op en uiten valse beschuldigingen over biowapens in Oekraïne

Carl Deconinck

Rusland stuurt berichten de wereld in over laboratoria in Oekraïne waar verdachte experimenten zouden hebben plaatsgevonden. De Verenigde Staten ontkennen deze beschuldigingen. De complottheorieën worden gretig gedeeld en het wordt stilaan een hele klus om feit en fictie van elkaar te onderscheiden.

Het was sowieso al moeilijk om te weten wat er precies gebeurde in Oekraïne. Beide kampen durven dingen te overdrijven of buiten perspectief te plaatsen. In deze zaak is alles nog complexer. De beschuldigingen van Rusland zijn redelijk duidelijk. Russia Today meldt dat Oekraïense autoriteiten volop pathogenen vernietigen die verbonden zijn aan het Amerikaanse Ministerie van Defensie. Zo’n 30 laboratoria zouden verdacht zijn. Volgens Rusland zijn die laboratoria al sinds ‘de staatsgreep van 2014’ bezig met verdachte zaken en zou er een opstoot zijn van allerlei infectieziektes in de regio: mazelen, difterie en tuberculose. Moskou zou over de nodige documenten beschikken en spreekt van een verboden “biologisch militair programma”.

Woensdag riep Rusland zelfs op om het internationaal verdrag tegen biowapens te versterken. Daarmee onderbouwt Moskou de beschuldigingen aan het adres van de VS. Opvallend: ook China gaat daarin mee. Volgens Peking hebben de VS 336 laboratoria in 30 landen, waaronder 26 in Oekraïne. China wil inzicht in de biologische militaire activiteiten en wil multilaterale verificatie.

(Lees verder onder de tweet.)

China speelt een vuil spelletje

China toont zich op die manier opnieuw een bondgenoot van Rusland en stelt zich vijandig op ten aanzien van het Westen. Bovendien kan het ook als een vorm van wraak gezien worden tegen de westerse beschuldiging dat het coronavirus in een lab in Wuhan zou zijn ontwikkeld. Een these die altijd ontkend werd vanuit China, maar steeds plausibeler lijkt. Door in de tegenaanval te gaan, kan China nu het Westen verdacht maken. Een bijkomend probleem is dat de VS in China waarschijnlijk effectief betrokken waren bij het omstreden ‘gain-of-function’-onderzoek.

Volgens China zijn de VS het enige land “dat een verificatiemechanisme rond biologische wapens tegenhoudt, al 20 jaar lang”.We dringen er opnieuw op aan dat Amerika duidelijkheid schept over de bio-militaire activiteiten binnen zijn grenzen en multilaterale verificatie toestaat“, klinkt het bij het Chinese Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het klopt dat verificatiemechanismes moeilijke materie kunnen zijn, maar de VS zijn helemaal niet de ‘rogue state’ die China ervan maakt, integendeel. Sinds het presidentschap van de Republikein Richard Nixon is het land zelfs een pionier in de strijd tegen biologische wapens. Bovendien gaat deze materie steeds langs het parlement en is het land, net zoals elk westers land, hierover erg transparant. Ze geven meer informatie vrij dan vereist door veel van de internationale verdragen.

Verdachte verdachtmakingen

Toch blijven ook in het Westen de verdachtmakingen kleven. Op sociale media staan verschillende beschuldigingen in die richting te lezen. Factcheckers proberen die nu te weerleggen, al is hun reputatie ook bezoedeld omwille van jarenlang vooringenomen werk.

Er is natuurlijk, zoals bij elke complottheorie, een grond van waarheid. De VS hebben banden met laboratoria in Oekraïne. Politifact wijst erop dat de VS al sinds 1991 in Oekraïne zitten, net om de risico’s van massavernietigingsprogramma’s uit de Sovjet-Unie te remediëren. Want het waren uitgerekend de communisten die verschillende massavernietigingsprogramma’s hadden, waaronder ook programma’s met biologische wapens, en niet de Amerikanen. Sinds 2005 werkt Amerika samen met Oekraïne om de volksgezondheid te verbeteren en een uitbraak van besmettelijke ziektes tegen te gaan. Dit werd in een verdrag vastgelegd.

Toch wordt er al lang ‘fake news’ verspreid over de zaak. In 2020 riep de Oekraïense geheime dienst op om geen valse informatie te verspreiden rond dergelijke labs. Ze benadrukten dat er samengewerkt werd met de VS om Oekraïense laboratoria te moderniseren. Deze laboratoria worden met Oekraïens belastinggeld betaald en door het Ministerie van Volksgezondheid opgevolgd, net zoals de diensten voor Voedselveiligheid en Consumentenbescherming.

(Lees verder onder de tweet.)

Het is opvallend dat de beschuldigingen al geuit werden voor de Russische inval. De huidige claims zijn afkomstig van WarClandestine op Twitter, een account dat nu geschorst werd. Zijn posts waren schreeuwerig en leken vooral de VS verdacht te willen maken. Het profiel beweerde dat Rusland raketaanvallen pleegde op de bewuste laboratoria, maar zijn bewijs was niet overtuigend. Hierover wordt al jaren desinformatie verspreid en de Amerikaanse regering bracht er zelfs een filmpje over uit. Daarin weerlegt een Amerikaanse vertegenwoordiger, Chris Park, de Russische en Chinese claims op een heldere manier. Hij onderstreept trouwens dat Rusland en China de laatste landen zijn die een ander een gebrek aan transparantie moeten verwijten.

Interessant is ook dat de Russische geheime dienst in de jaren 80 een gelijkaardige campagne voerde. De KGB beweerde via Operatie INFEKTION dat de aidsepidemie het gevolg was van een project met biowapens. Het doel was om valse beschuldigingen te produceren en populariseren. Een groot deel van die leugens bleef leven in de hoofden van heel wat mensen. Rusland voerde ook hetzelfde kunstje uit met betrekking tot Georgië. Ook daar zouden de Amerikanen biowapens ontwikkelen en ook dat valse verhaal werd weerlegd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Rusland en China voeren strijd met VS op en uiten valse beschuldigingen over biowapens in Oekraïne”

  1. Oke leuke post maar het bewijs is er al. De USA als enigste land ter wereld deelt niet openlijk wat ze onderzoeken en waarom plus het feit dat het gefinancierd wordt door niet het ministerie voor healthcare maar door het ministerie van defensie.

  2. Carl zit er weer helemaal naast. Rusland heeft overtuigende bewijzen getoond. en USA under secreary Nuland heeft het zonder meer toegegeven. Waarom blijft Carl het dan nog ontkennen ?

Plaats een reactie

Delen