Rusland werft 134.500 nieuwe dienstplichtigen aan, maar belooft ze niet naar Oekraïne te sturen

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Rusland werft 134.500 nieuwe dienstplichtigen aan, maar belooft ze niet naar Oekraïne te sturen

Carl Deconinck

Russisch president Vladimir Poetin heeft vandaag een decreet getekend waarmee 134.500 nieuwe dienstplichtigen onder de wapens worden geroepen. Het Kremlin belooft dat de jonge mensen niet in Oekraïne zullen moeten vechten.

De rekruten maken deel uit van de jaarlijkse verplichte krijgsdienst, maar hun rekrutering wordt dit keer nauwlettend in de gaten gehouden, gelet op de ‘speciale operatie’ die Rusland voert in Oekraïne. Week vijf van die oorlog is intussen ingegaan. Rusland lijdt er stevige verliezen en kon nog maar weinig veroveringen in de wacht slepen. Het land kan elke soldaat daar goed gebruiken.

In Rusland zijn mannen tussen 18 en 27 jaar onderworpen aan een dienstplicht. Elk jaar worden er aan het begin van de lente een aantal opgeroepen. Een kwart van het Russische leger bestaat uit dienstplichtigen. Ze komen voornamelijk uit armere milieus die niet in staat zijn om zich aan hun legerdienst te onttrekken. Russisch minister van Defensie Sergei Shoigu zei nu dat de dienstplichtigen eind mei naar hun toegewezen basis zullen kunnen gaan. Hij beloofde dat de jongemannen niet naar Oekraïne gezonden zullen worden. “Het meeste militair personeel zal een professionele training ondergaan van drie tot vijf maanden. Laat me benadrukken dat rekruten niet naar hotspots gestuurd zullen worden.”

Twijfel

De belofte dat het leger de rekruten niet naar zogenaamde ‘hotspots’ zal sturen, is er een die niet iedereen zomaar gelooft. Rusland heeft in het verleden al beloofd geen dienstplichtigen op gevechtsmissies te sturen, maar dat gebeurde toch. Zowel in binnen- als buitenland durft het regime flexibel omgaan met de waarheid. Nu nog duiken er geregeld video’s op van dienstplichtigen in Oekraïne.

(Lees verder onder de tweet.)

https://twitter.com/bigSAC10/status/1507797854437494788

Gisteren deed zelfs een zeer opvallende video de ronde. Daarin vertellen Russische soldaten dat ze zijn gerekruteerd en naar het front zijn gezonden. “We zijn in de stront gesmeten”, zegt een van hen. Daarop antwoordt een andere: “Onze geweren zijn van de jaren 40. Ze kunnen niet schieten, verdorie! Ze zenden gewone studenten naar de oorlog.” Eén iemand, met een veel te grote helm op, geeft aan slechts 18 jaar te zijn.

https://twitter.com/NotaBene07/status/1508457149436817415

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

6 gedachten over “Rusland werft 134.500 nieuwe dienstplichtigen aan, maar belooft ze niet naar Oekraïne te sturen”

  1. Russische soldaten met zo’n lange haren en ongeschoren?!Daar geloof ik niets van!Vroeger in de Bundeswehr en bij de Hollanders ja.Opletten met zulke berichten en trouwens de GRU bekijkt de sociale media ook en mocht het waarheid zijn deze gasten wel weten te vinden!

  2. Kanonnenvlees dat niet direct in Oekraïne zal ingezet worden maar op andere huidige en toekomstige slagvelden van Poetin. Ondertussen gaan wij gewoon door met diamanten, gas en olie te kopen van Poetin…aan 6% BTW want Poetin is een “geregistreerde aannemer”, zeker van groen gas voor onze nieuwe gascentrales.

  3. Vrij vertaald uit het R”ssisch betekent dit dat ze wel degelijk op het front af zullen worden gestuurd ! Wie twijfelt daar nu nog aan. Moeten we de oud-geprezen russische literatuur dan volledig zo interpreteren of is dit eerder “poetins”?

  4. En we weten allemaal wat de beloftes van Poetin waard zijn🤮. Het zal zo zijn van: dat is niet Oekraïne, dat is nieuw veroverd gebied van Rusland, dus hou je mond, pak je geweer en marcheren maar….

Plaats een reactie

Delen