Foto Kiev. Shutterstock.

Foto Kiev. Shutterstock.

Uncategorized

Rusland wil Oost-Oekraïne annexeren door middel van referendum

Ruben Notteboom

Volgens het Russische staatspersagentschap RIA Novosti mag de LNR, de Volksrepubliek Loehansk, een referendum organiseren over een eventuele aansluiting bij de Russische Federatie. Dat zegt het hoofd van de LNR, Leonid Pasetsjnik. Het doet denken aan het zogenaamde referendum van 2014 in de Krim.

“Ik denk dat we zeer binnenkort een referendum zullen kunnen organiseren waarin het volk zijn constitutionele rechten beoefent en zijn mening uit over een eventuele aansluiting bij de Russische Federatie”, aldus Pasetsjnik. In de DNR, de Volksrepubliek Donetsk, zou men ook nadenken over een referendum.

Als het referendum doorgaat, ligt het resultaat volgens Rusland al vast. Donetsk en Loehansk zullen ervoor kiezen om zich aan te sluiten bij de Federatie. De vraag luidt dan of het enkel om de gebieden gaat die zijn vastgelegd in de Minsk-akkoorden, of de volledige gebieden die Rusland als onafhankelijk erkend heeft.

Bij de aard van het referendum kan men zich echter veel vragen stellen. Het doet denken aan het referendum over de Krim in 2014. Dat referendum is niet democratisch verlopen. De resultaten zouden vervalst zijn geweest door Rusland.

Vervalste resultaten en ontbrekende optie

Daarnaast ontbrak er destijds een optie op het stembiljet. De inwoners van de Krim konden kiezen tussen twee opties. Zo konden ze zich aansluiten bij de Krim of ervoor kiezen om “de status van de grondwet van 1992 te herstellen”. De keuze om deel te blijven uitmaken van Oekraïne ontbrak.

Beide opties waren voor Rusland ideaal. Een annexatie van de Krim betekende dat Rusland onmiddellijke controle had over het Krimgebied, maar dat was ook het geval bij een herstel van de grondwet uit 1992. Kort na de val van de USSR en het communistische regime in Oekraïne, verklaarde de Krim zich semionafhankelijk. De nieuwe Krimrepubliek was nog steeds deel van Oekraïne, maar met een aparte grondwet en eigen parlement. Op die manier kon Rusland toch nog invloed uitoefenen, maar het Kremlin vond annexatie een betere optie.

Patstelling leidt tot frustratie

Hoe het referendum in de DNR en LNR zal verlopen, hoe het georganiseerd zal worden in oorlogstijden, of er controle zal zijn op het democratische verloop ervan en wanneer het zal plaatsvinden, is nog onduidelijk.

De oorlog zelf is in een patstelling beland. Het Russische leger kan moeilijk oprukken en boekt amper vooruitgang. Het boekt de meeste successen in het zuiden. Tegelijkertijd verliest het Russische leger de controle over bezette wijken en gebieden. Verschillende generaals kwamen om het leven, duizenden soldaten zijn al gesneuveld of gewond geraakt en logistiek verloopt de operatie erg moeizaam.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

2 gedachten over “Rusland wil Oost-Oekraïne annexeren door middel van referendum”

  1. Als een eerlijk referendum uitwijst dat ze bij Rusland willen aansluiten, wat houdt hun dan tegen ? Laten we in Vlaanderen een referendum houden over aansluiting bij Nederland.

Plaats een reactie

Delen