Rutten over vertrek Almaci: "Het zijn trieste tijden voor vrouwen aan de top"

Voormalig Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten. Photo News

Uncategorized

Rutten over vertrek Almaci: “Het zijn trieste tijden voor vrouwen aan de top”

Anton Schelfaut

Voormalig Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten reageerde woensdag in Villa Politica op het vertrek van Meyrem Almaci als voorzitter van Groen. Volgens de liberale politica is haar vertrek de schuld van de mannelijke partijvoorzitters. “Geen enkele man wijkt aan de top van de politiek voor een vrouw”, hekelt ze.

Volgens Rutten bekleden de Belgische partijvoorzitters “helaas één van de machtigste posities die je kan hebben”. “Dan zet je de lijnen uit. En dan gaat het, ook als het over regeringen gaat, over topposities”, legt ze uit.

“Geen enkele man, maar dan ook werkelijk geen enkele man wijkt aan de top van de politiek voor een vrouw”, fulmineert Rutten. “Ongeacht de mooie woorden die ze daarover zullen zeggen. En als vrouw weet je dat ook. Het gaat over de top.”

Toch vindt Rutten niet dat mannen zomaar een stap opzij moeten zetten, “enkel en alleen omdat je een vrouw bent”. “Dat hoort ook niet, denk ik. Je moet zelf opkomen waarvoor je staat. Maar het is wel buitengewoon hard. Het zijn trieste tijden voor vrouwen aan de top.”

(Lees verder onder de tweet.)

Toxische cultuur

Dat er geen vrouwelijke partijvoorzitters meer zijn in Vlaanderen, ligt volgens Almaci aan de andere partijen. “Ik heb gezien wat vrouwelijke partijvoorzitters te verduren krijgen. Ik heb het gezien met Zakia Khattabi, die het nog elke dag, omwille van haar vrouw-zijn en haar allochtone achtergrond, te verduren krijgt. Ik heb gezien wat Gwendolyn Rutten te verduren krijgt”, illustreert ze.

“We moeten echt iets doen aan die toxische cultuur, want dat is niet normaal en het hindert ook anderen die die richting willen uitgaan”, besluit Almaci. “Er is ontzettend veel talent. Ik kan de andere partijen alleen maar oproepen om ook in hun rangen de sterke vrouwen voorzitter te maken.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

31 gedachten over “Rutten over vertrek Almaci: “Het zijn trieste tijden voor vrouwen aan de top””

  1. rutten (madame ik wil premier worden) uit Vlaams Brabant zei destijds dat alle provincies moeten afgeschaft worden……………………………………………………….behalve de Limburg. Hoe zou het nu komen dat zij en almaci geen voorzitter meer zijn? Onbekwaam, dom en links, ze brengen hun partij tot onder de kiesdrempel en maar goed ook.

  2. Dus het catastrofale beleid en parcours van groen is helemaal te wijten aan het feit dat een vrouw partijvoorzitster was, een allochtone vrouw dan nog die nog dweepte met Erdogan? Andere mannelijke partijvoorzitters hebben haar genekt, en niet de kiezer? Je kunt je toch terecht afvragen in welke wereld die politici leven? Het is al erg dat ze niet verkozen moeten zijn om op topfuncties terecht te komen, dat ze totaal incompetente vriendjes en vriendinnetjes overal benoemen, en dat ze zich nu ook nog kunnen beroepen als het fout loopt op het feit dat ze slachtoffer zijn als vrouw, en dan nog even de klaag allochtoon erbij sleuren als het kan. Benieuwd naar Rutten haar uitleg over El Kouakibi!

  3. Kan wel zijn maar het is blijkbaar toch ook handig als ge mislukt en ge zijt vrouw, homo, lesbisch, zwart, allochto(o)n(e), lgtb-enz., trans, moslim enz. met best nog een combinatie. Nooit meer uw eigen fout.

  4. Met welke hefbomen is mevr. Almaci aan de top gekomen? Als men weet dat in ons land niets ondoordachts gebeurt ! De groene fantasieên waren een ideale paravan om bepaalde politieke beslissingen door te drukken.
    Belgiê en Europa worden gedirigeerd door gepistoneerde inteelt politici van de logebroeders.

  5. Noch Rutten en zeker niet Almaci hebben er iets van gemaakt. Waarom dan dat geweeklaag. Kijk in de spiegel Rutten en Alamci. Je hebt er niets van gemaakt! En verwijt daarom de mannen niet om jullie faling!

  6. Dit is de reactie van een gefrustreerd madammeken dat ook naast de topfunctie greep die ze op het oog had bij de vorming van een antiVlaamse Vivaldiregering,,,,Ze was ook oorzaak als voorzitser van de toen nog een beetje blauwen,dat haar partij extreem links werd en meehuppelde met de Groenen en als resultaat:haar partij richting de 5 percent,En dan is het plotseling allemaal de(blanke????)man zijn schuld,Zulke wokezever moet ze nog wat meer uitslaan,dan stopt het helemaal,,

  7. Tja, als je niet kan en wil toegeven dat je aan de kant wordt gezet wegens niet bekwaam moet je andere redenen gaan verzinnen om dat te verklaren. Twee van de meest geliefde uitvluchten zijn:
    1/ Ik ben een vreemdeling en wij vreemdelingen worden altijd benadeeld. Maar dat kan ze niet gebruiken vanwege te blank.
    2/ Ik ben een vrouw en wij vrouwen worden altijd benadeeld! En dat kan ze wel gebruiken, dus daar gaat ze voor!
    Zielig, echt zielig!

  8. Beide dames vergeten ook te vermelden dat het voorzitterschap van zowel de Senaat, de Kamer en het Vlaams parlement ingenomen zijn door vrouwen en dat de gouverneurs van Antwerpen en Oost-Vlaanderen ook vrouwen zijn ( met levenslange benoeming ). Hoe toxisch is onze politieke maatschappij dan toch ?

  9. Wat is het probleem voor Rutten? Moest het zo zijn dat het een zekerheid is dat Meyrem Almaci wordt vervangen door een man dan zou nog een punt hebben. Maar misschien wordt ze vervangen door een vrouw. Wat gaat Rutten dan vertellen? Of heeft ze nog niet verteerd dat Lachaert haar aan de kant heeft gezet?

Plaats een reactie

Delen